ja veri lensi Ruotsiin asti

  • ja veri lensi Ruotsiin asti

Eilisen Helsingin Sanomien pääkirjoitus oli poikkeuksellisen raflaava ja myös asenteellinen. Kävin sen tiimoilta sähköpostikeskustelun kirjoittajan kanssa:

Arvoisa toimituspäällikkö Paula Salovaara

Luin pääkirjoituksenne, joka oli otsikoitu raflaavasti "Veri lentää Ruotsiin asti". TV-ohjelma "Suomi on ruotsalainen" on tosiaan herättänyt voimakkaita tunteita ja reipasta kirjoittelua. Keskustelu pakkoruotsista on erityisen tulenarkaa, jossa tappouhkaukset puolin ja toisin ovat valitettavan yleisiä. Olen osallistunut aktiivisesti kielikeskusteluun internetin alusta asti, ja viime aikoina olen esiintynyt på svenska omalla nimelläni ja kuvallani Hufvudstadsbladetin nettisivuilla. Tässä saamaani anonyymiä palautetta:

 finlandssvensk: "Du är inte bättre än nazisterna i Nazityskland"

Finländare : "Höpö,höpö. Du är inte finländare. Jag lovar att köpa enkel biljett åt dig till Ryssland om du lovar att stanna där. Här vill vi inte ha Dig."

F-Svensk: "Det är ett mysterium varför du inte flyttar österut där du hör hemma."

Stig:  "En del på denna sida borde söka professionell hjälp."

Weiron:  "Och Heikki Tala borde få möjlighet att ställa sig först i kö."

Fiskarn: "Heikki Tala, kan gå och lägga sig Finland förblir tvåspråkig internationell och öppet , du har dina purfinne vänner i Karelska skogarna i Ryssland där hör du hemma."

Svenskfinland: "Även då var svenskfinland på barrikaderna och ockupanten förpassades till den eviga vilan med ett finlandssvenskt blysigill. Tala skit kan många."

orrkulla: "Som svenskspråkig patient skulle jag vara livrädd att skötas av en Tala, som inte tycks ha lärt sig något från nazi-tysklands uppkom och fall."

Tappouhkauksia siis sieltäkin puolelta - tosin hyvin kaunokirjallisessa muodossa. Sarjan juontaja Juhani Seppänen ilmeisesti tiesi, mihin hän sohaisee 10-osaisella ohjelmasarjallaan, koska hän (lehtiuutisten mukaan) jo kaksi viikkoa ennen ohjelman ulostuloa muutti puhelinnumeronsa salaiseksi. Suomenruotsalaiset verovapaat miljardien eurojen säätiöt teettävät näitä 10-osaisia TV-sarjoja ihan kaksin kappalein. "Kuninkaittemme jäljillä" ei ole herättänyt samanlaista vastareaktiota kuin "Suomi on ruotsalainen". Miksi ei? Koska sarja on huomattavasti tasapuolisempi ja myös mielenkiintosempi - sekä tavattoman paljon paremmin tehty. Seppäsen ohjelma on tahallinen provokaatio ja reaktiot sen mukaisia.

Ovatko suomenruotsalaiset suomalaisia? Mielenkiintoinen kysymys. Jos kysytään heidän äidinkielellään, niin he eivät ole suomalaisia (finsk, finne) vaan suomenmaalaisia (finländsk, finländare). He väittävät myös, että suomen kielessä ei ole mahdollista tehdä samanlaista eroa, koska ei ole sellaisia sanoja. Ja myös suomeksi he erottautuvat suomalaisista olemalla suomenruotsalaisia. RKP:n ja Ahvenamaan kansaedustajilla on "Ruotsalainen eduskuntaryhmä". Vähemmästäkin saa leiman, että suomenruotsalaiset vaativat saada olla suomalaisia, mutta he eivät missään nimessä halua olla suomalaisia.

 

Maanantaina alkanut kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamiseksi valinnaiseksi kaikissa opintopolun vaiheissa on saanut yllättävän myönteisen vastaanoton ja osaltaan kertonee yhdestä kivestä kengässä. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tappouhkauksien saaminen ei ole mukavaa. Aluksi vein ne poliisille, mutta siellä sanottiin, että näitähän tulee ja kyllä he sitten tutkivat, jos minut tapetaan. Nykyisin vain tallennan ne tietokoneelleni. Helsingin Sanomat ei koskaan julkaise suomenruotsalaisten antamia tappouhkauksia. Jostain syystä?

Aurinkoisin kevättalvisin terveisin

Heikki Tala

*******

Kiitos asiallisesta ja kiinnostavasta palautteesta!

Kylläpä on tullut karmeata tekstiä palautteeksi Hbl:n kirjoituksista! En hyväksy tuollaista miltään kieliryhmältä. 

Pointtini kirjoituksessa oli alleviivata, että väkivallalla uhkailu ei voi olla sallittua minkään aiheen yhteydessä. Mielipiteitä sen sijaan tarvitaan runsaasti, jotta voimme keskustella asioista ja ehkä yhdessä pohtia, mikä johtaa siihen, että vihan tunteita syntyy joidenkin aiheiden ympärillä.

 RKP edustaa vain osaa suomenruotsalaisista, siinä missä mikä tahansa puolue edustaa vain pientä osaa kansasta. Tuntemani suomenruotsalaiset ovat kyllä ihan täysin suomalaisia, vaikka puhuvat toista kieltä kuin valtaväestö.

Kaunista lauantaita!

Paula Salovaara

****

Kiitos nopeasta vastauksesta.

Kiinnitän kuitenkin yhteen virkkeeseenne huomiota: "RKP edustaa vain osaa suomenruotsalaisista, siinä missä mikä tahansa puolue edustaa vain pientä osaa kansasta." Tämä on virheellinen väite, sillä RKP poikkeaa kaikista muista suomenmaalaisista puolueista siinä, että sitä äänestää 70-80 % suomenruotsalaisista (puoluesihteerin arvio FST5:n ohjelmassa "Tuhat järveä ja ankkalammikko"). Suomenkielisiä äänestäjiä RKP:llä on vain 1 %  kaikista äänestäjistään professori Jan Sundqvistin tutkimuksen mukaan. Mikään suomenkielinen puolue ei saa 70-80 % suomenkielisten äänistä, mutta RKP saa suomenruotsalaisista

Heikki Tala

****

Hei,

Tuossa vissi pointti, mutta eihän äänestäminen kuitenkaan tee ihmisestä puolueen kaltaista? Olen äänestänyt monia eri puolueita, enkä varmaan allekirjoita yhdenkään puolueen kaikkia kantoja. Ei suomenruotsalainen ole yhtä kuin RKP, vaikka äänestää sitä. Ihmisiä kaikki.

terv,

Paula SalovaaraPiditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (238 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Heikki Tala,

ei ole oikein että sinulle kirjoitellaan ärtyneitä loukkauksia. En vähättele niitä, mutta nuo eivät ole uhkauksia.

Olet sanonut: "Ruotsia ja ruotsalaisia on syytä vihata niin kauan kuin he eivät anna suomenkielisille samoja oikeuksia äidinkieleensä viranomaisissa kuin itse nauttivat täysin vastikkeetta Suomessa siirtomaavaltansa peruina. Ruotsi on suomenkielen suhteen kielisortovaltio ja se on sama asia kuin rotusorto."

Oikeutat vihaan ja lietsot esiin provosoituneita reaktioita. Älä provosoi ja kasvata juopia. Se on epäisänmaallista.
Ja kukaan ei saa sinua uhkailla, se on varma.

Tapio Vehmaskoski

Nyt menit Petra viestinnässäsi liian pitkälle

Kukaan meistä ei ole ansainnut tappouhkailua. Se on myös tuomittavaa, vaikka se olisi kirjoitettu HBL:ssä ja ruotsinkielellä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei kukaan ole ansainnut tappouhkailua, mutta Tala näkee niitä nyt sielläkin missä niitä ei ole. Hän kuvittelee, että "ockupant" viittaa häneen. Miten hän voisi olla "ockupant" kun hän on suomalainen. Luetun ymmmärtäminen hoi!

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Petra Nyqvist on nähnyt vaivaa ja kaivanut esille Heikki Talan vihaan yllyttävän kirjoituksen. Talan kirjoituksesta huomaa, ettei ns. opillinen sivistys takaa sivistynyttä tapaa osallistua keskusteluun.
On merkillistä, että Hesarin Salovaaran kirjoituksesta villiintyivät persut. Kestomarmattaja ja mielensäpahoittaja tossavaiston edustaja Tossavainen kirjoitti näin,
"Olin aikeissa lähestyä Salovaaraa illan mittaan. Nyt ei tarvitse. Totuus ei ole niin yksioikoinen kuin mitä ns. suvaitsevaisto ja ns. sivistyneistö antaa ymmärtää."
Mitä totuutta Tossavainen jäi kaipaamaan? Oliko Salovaaran kirjoitus yksioikoinen?
Toistetaan nyt vielä, miksi persut hermotuivat Salovaaran kirjoituksesta?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Asia on korjattu, jos toimittaja tekee myös jutut muiden ammatinharjoittajien kohtaamista väkivaltatilanteista.

Junansiivoojaa on päivää aikaisemmin hakattu ja kahdesti leikattu. Sairaanhoitajat, lääkärit, konduktöörit, bussinkuljettajat, opettajat ym. joutuvat työssään väkivallan kohteeksi. Esim. vanhempainiltoja ei joka paikassa enää järjestetä niin että vain yksi opettaja on paikalla.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #30

Virtanen. Johtuiko junansiivoojan pahoinpitely ammatinharjoittamisesta?

Koska otit esiin tapaus junansiivooja niin ehkä on tarpeen selvittää mitä toimittajat asiasta meille kertovat. Esimerkiksi Kainuun Sanomat selventää tapahtumaa seuraavasti.

[1] Junan siivoojan pahoinpitelystä kiinni kaksi miestä

"Pahoinpitelyn uhrina oli kolmekymmentävuotias ulkomaalaistaustainen mies. Mies oli tekohetkellä työtehtävissään junansiivoojana.

Poliisin kiinniottamat teosta epäillyt ovat ulkomaalaistaustaista miehiä. Aiemmin poliisi oli pahoinpitelyyn liittyen ottanut kiinni kaksi suomalaista miestä, jotka on vapautettu."

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194800292096/...

[2] Mies tunnusti junasiivoojan pahoinpitelyn Kajaanissa

"Kainuun poliisi on selvittänyt Kajaanissa tapahtuneen junasiivoojan törkeän pahoinpitelyn. Siivooja pahoinpideltiin tiistai-iltana Veturitallinmäellä, kun hän oli viemässä roskia.

Poliisin mukaan Kajaanissa asuva, vuonna 1991 syntynyt mies on tunnustanut teon. Mies tunsi uhrin entuudestaan. Pidätyksen jälkeen mies päästettiin lauantaina vapaaksi."

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194800495576/...

Esimerkiksi tässä tapauksessa toimittaja ei tuo esiin tapahtuman taustoja eikä motiivia.

Pentti Juhani Järvinen

Ei tuosta Salovaaran kirjoituksesta villiintyä tarvitse. Toisaalta se kertoo piinallisen selvästi tason laskusta HeSarissa, kun Janne Virkkunen poistui päätoimittajan pallilta. Lehti on vanhan "Viikonlopun" yms:n tasolla, eli ajaa asioita primäärisillä tunteilla. Asiaa on aina vain vähemmän. Asia tässä ns. pakko- ja virkamiesruiotsissa on, ettei:

1. Missään muussa EU:n maassa ei pakoteta 95 prosentin kielienemmistöä lukemaan alle viiden puhumaa vähemmistökieltä. Se loukkaa tuon enemmistön jäsenten oikeutta päättää omista asioistaan. Eli jos nyt peruslakiin on pantu sellainen typeryys, että maassa on kaksi virallista kieltä, sen velvoitteet tulisi tutkia Perustuslakioikeudessa, jota ei ole yhdessäkään Pohjoismaassa. Ne ovat kaikki takapajuisia paikkoja - reaalitermein. Ruotsin pitäminen esimerkkinä on naurettavaa

2. Ruotsi on lisäksi epälooginen ja kieliopiton germaaninen reunamurre, jota puhutaan vain Ruotsissa. Sen puhujia on maassa kylliksi, kuten suomen puhujia Ruotsissa. Ajan ja rahan tuhlaus siihen on mielisairasta, ei vähiten, koska aikaa ja rahaa voi käyttää paremmin mm. muihin kieliin.

Jos ns. päällikkötason toimittaja kirjoittaa aiheesta ruotsinkieli Suomessa, nuo kaksi aspektia tulee olla mukana. Jos ne eivät sitä tee, jotakin on vähää enemmän vinossa toimituksen kriteereissä. Kuvastaahan se tavallaan koko maan tilaa, samalla tilaa, josta tulisi päästä eroon.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #83

Siikala blogissaan lypsää ja johdattelee: miltä sinusta tuntuisi saada uhkausviesti, oletko nyt ihan varma ettei takana ole jotain. Ja sitten vielä mainostaa täällä.

Matti Palviainen

Petra Nyquist

""Olet sanonut: "Ruotsia ja ruotsalaisia on syytä vihata niin kauan kuin he eivät anna suomenkielisille samoja oikeuksia äidinkieleensä viranomaisissa kuin itse nauttivat täysin vastikkeetta Suomessa siirtomaavaltansa peruina. Ruotsi on suomenkielen suhteen kielisortovaltio ja se on sama asia kuin rotusorto."

Oikeutat vihaan ja lietsot esiin provosoituneita reaktioita. Älä provosoi ja kasvata juopia. Se on epäisänmaallista.
Ja kukaan ei saa sinua uhkailla, se on varma."

Viha ja rakkaus ovat normaaleja inhimillisiä tunteita. Ihminen ei osoita rakkautta vailla rakkauden tunnetta. Rakkaudenteon ponnin on rakkauden tunne. Vastaavasti oikeudenmukaisuuden toteuttamisen ponnin on vääryyden vihaamisen tunne. Siis viha

Ihminen ei ole abstraktio, vaan elää tunteitten kautta.

Suomenruotsalaiset ovat ulkokultaisia. He sanovat, että kaksikielisyys on rikkaus, mutta eivät vahingossakaan kannata ruotsinsuomalaisille ja suomenruotsalaisille yhdenvertaisia kmielioikeuksia. Harvat ruotsinkieliset pikkukunnat hampaat irvessä halutaan pitää yksikielinä ja estää suomalaisten muuttaminen paikkakunalle mm välttämällä omaan kuntaan suomenkielisen koulun perustaminen kuskauttamalla päivittäin pitkiäkin matkoja suomenkieliset lapset toseen kuntaan koulua käymään. Yritystoimintaa harkitaan yksikieliseen ruotsalaiseen kuntaan tai enemmistöltään kaksikieliseen kuntaan oikeasti vain yhdeltä ratkaisevalta kannalta: lisääkö yritys suomalaisten muuttoa kuntaan.

Suomen ruotsalaiset ovat ulkokultailijoita siinäkin, että he ovat olevinaan suomalaisia valtaväestölle, mutta suuri enemmistö on kaikkea muuta. Jopa Wikipedia tunnistaa tämän todellisuuden: "Sanalla (ankkalampi) tarkoitetaan suomenruotsalaisten pientä SULJETTUA yhteisöä".

Keiltä ankkalampi on suljettu? Tietysti suomalaisilta. Mutalammikossa rypevät eivät siis ole suomalaisia. MOT

Suomenruotsalaisten etujärjestö RKP (eli Rasistinen kielipuolue) on rakennuttanut ankkalammikon ympärille åpårtheid-muurin suomalaisten veronmaksajien rahoin. Juuri se kannattajineen on epäisänmaallinen. Ja jopa maanpetturipuolue. Se teki yhteistyötä vieraan vallan kanssa auttaen sitä (Ruotsia) Suomen sisäisiin asioihin puuttumisessa

"Brittiäinen sotahistorian tuntija J. E. O. Screen kirjoitti kirjassaan Mannerheim:"Merkille pantavaa on, että hän (Mannerheim) halusi tulla kutsutuksi nimellä finne (suomalainen), jonka monet ruotsinkieliset varasivat tarkoittamaan vain suomea puhuvia suomalaisia. Eräät ruotsinkieliset pitivät Mannerheimia liian suomalaisena, ...
Hän arvosteli avoimesti Ruotsin puuttumista kielikiistaan:"

Ensimmäisen kerran Ruotsi sekaantui itsenäisen Suomen asioihin maan juuri itsenäistyttyä kielilainsäädännön vääntämiseksi suomenruotslalaisia, rotuveljiä suosivaksi. Vasta 1956 rasistinen kansanpuole (RKP) poisti puolueohjelmastaan kohdan, jossa RKP julistautui RUOTSALAISEN RODUN asian ajajaksi.

Mannerheim oli ruotsinkielinen SUOMALAINEN EIKÄ suomenRUOTSALAINEN. Olkaamme hänen tavallaan reilusti ja rehellisesti suomalaisia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Minusta kysymys on siitä,että Rkp pelkää,että suomenkieliset alkavat Rkp:n tavoin kielipolitikoida.

Minusta on vain hyvä asia,että kielikysymys politisoituu ja kielipolitiikkaa alkavat tekemään myös suomenkieliset. Syystä,että mikään politiikan osa-alue ei voi olla demokratiassa kenenkään monopoli.

Jos joku väittää,että kielipolitiikka on viidennen luokan kysymys Suomessa niin silloin on todettava,että kielipuolue Rkp on viidennen luokan puolue.

Keskustelu kansalaialoitteesta -ruotsi vapaaehtoiseksi - viimeistään paljastaa,että suomenkielisille pakollinen ruotsi on politiikkaa eikä suinkaan pedagogiikkaa.

Reijo Tossavainen

Olin aikeissa lähestyä Salovaaraa illan mittaan. Nyt ei tarvitse.

Totuus ei ole niin yksioikoinen kuin mitä ns. suvaitsevaisto ja ns. sivistyneistö antaa ymmärtää.

Janne Hilden

Lisää byrokraattista herkkua tulossa kaksikielisiin kuntiin: kielipoliisit. Erittäin tarpeellisia.

http://www.verkkouutiset.fi/index.php/kotimaa/981-...

Harri Rautiainen

kielipoliiseissako ratkaisu Suomen uuteen nousuun?
Olisiko siitä vientiartikkeliksi?

Janne Hilden

Ikävä kyllä tämä ei ole Suomessa alkujaan kehitettyä. Onhan Saudeissa ollut jo pitkään uskontopoliisit valvomassa.

Hannu A Virtanen

Googlaa

Who is behind multiculturism

selventää asiaa huomattavasti. Kansallisvaltioiden selkään lastataan järkyttäviä taakkoja eri keinoilla:

- multikultturismi
- 700 000 virkamiestä
- pakkoruotsi
- kehitysapu
- hallitsematon maahanmuutto
- poliisi, armeija ja presidentti tuhotaan juuri niinkuin suomessa on tehty

Meidät ajetaan velalla pankkiirien syliin teurastettavaksi, kaikki kansallisomaisuus yritetään ryöstää ECB:n, IMF:n ym ym koronkiskureiden ja roistojen toimesta

Tapio Vehmaskoski

Olen itse pohtinut miksi ihmiset puhuvat/kirjoittavat kiihtyneessä tilassa kieliasioiden ympärillä?

Olisi toivottavaa, että vaikkapa YLE-välittäisi monipuoleista ja kiihkotonta viestintää Suomen historiasta ja yleensä kieliasioissa. Suomenkielisyyden ja suomalaisen historian väheksyminen ja vaikeneminen on kummallista? Tästä kirjoitti Helena Eronen ansiokkaasti blogissaan: http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130262-s...

Olen pahoillani sinuun kohdistuneista uhkailuista ja nimittelyistä. Toimit ansiokkaasti suomenkielistä Suomea puolustaessasi.

Jaksamisiin.

Tapio Vehmaskoski

Psst...mitenkähän me saisimme tuon Helenan kiroilemaan vähemmän? Helenahan ei lue tätä...eihän?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Minä voin ainakin antaa vinkkejä kirosanojen ja muiden arveluttavien ilmaisujen (kuten v-sana: tuoda julki paikkansa pitämättömiä faktoja. Käytetään poliitikkojen yhteydessä) kiertämisessä. Niitä on tullut olosuhteiden pakosta kehitettyä täällä US:ssa. Suomen nykytilanteesta kun on vaikea ilman niiden apua ilmaista mielipiteensä. Samoin kuin keskustelu EU-uskovaisten kanssa on lähes mahdotonta. Olenkin tilanteen helpottamiseksi harkinnut ryhtyä käyttämään (täysin sattumanvaraisesti valittua) sanaa "katainen" kirosanojen sijaan. Tästä lähtien voin siis salonkikelpoisesti tokaista EU:n mainosmiehille:"älä puhu kataista!"

Idea on muuten täysin ilman tekijänoikeusvaateita vapaasti lainattavissa. Tai jokainen voi tietysti kehittää jonkun itse keksimänsä (sattumanvaraisen) sanan, kuten vaikka "urpilainen" tai "hallitus" tai mikä tahansa sana, jolla ei ole sen kummempaa sisällöllistä merkitystä.

Heikki Tala

Suomenruotsalaiset ovat niin taitavia tekemään kaunokirjallisia tappouhkauksia, että tyhmempi ei niitä edes huomaa. Laitetaanpa se suomeksi, jotta Petrakin ymmärtää: "lähetetään ikuiseen lepoon suomenruotsalaisella lyijysinetillä". Kirjoittaja viittaa Eugen Schaumaniin, joka ampui lyijyluodin Bobrikoviin ja toisen omaan kalloonsa. Suomenruotsalainen äärioikeistolainen Ernst Tandefelt luki HBL:n kiihotuskirjoituksia ja ampui sisäministeri Heikki Ritamiehen tämän kotiovelle. Hän toheloi ampumalla ensin lyijysinetin omaan jalkaansa. Suomenruotsalainen Lennart Hohenthal ampui prokuraattori Sosisalon-Soinisen. Jäljet ovat pelottavat, sillä suomenruotsalaiset eivät ole jättäneet pelkkiä uhkauksia, vaan ovat ne myös toteuttaneet. Täksi päiväksi minut kutsuttiin Raaseporin (Ekenes)torille "keskustelemaan" asioista. Päivänä muutamana kävi kutsu Pohjanmaalle, jossa kuulemma maastureissa on kunnon karja-aurat - voisi kuulemma tapahtua "onnettomuus". "Någon vacker dag får du själv kulan i huvet", kuului kerralinen ystävällinen ruotsinkielinen tervehdys.

Eihän Hesari minuun kohdistetuista uhkauksista kirjoita pääkirjoitusta. ;-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärrän että pidät minua tyhmänä, mutta valitettavasti olet ymmärtänyt tuon lauseen väärin: kirjoittaja haluaa korostaa että Eugen Schauman oli suomenruotsalainen ja puolusti maata "ockupantilta". Sinä et ole "ockupant" joten sinuun ei kohdistu tuossa uhkausta vaikka kuinka väännät.

Tuula Saskia

Hyvä Petra, olet blogikeskustelumme aikana kuulunut niihin henkilöihin, jonka näkemyksiä olen aina arvostanut, vaikka ne eivät ole olleet omiani.

Nyt minusta vaikuttaa siltä, että sinä puolustat tai ainakin ymmärrät Talalle suunnattuja hävyttömyyksiä. Jos olisin asemassasi, tuomitsisin ne viimeisen päälle.

Mikä pettymys!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #25

Miten minä voisin niitä puolustaa kun olen ne tuominnut? Ilman muuta jokainen järjelliseen ajatteluun kykenevä tuomitsee ne. Sopii kai kuitenkin että kyseenalaistan vahvasti että Tala käyttää hänelle kirjoitettuja härskiyksiä keppihevosena tilanteessa, jossa ihmisten henkiä työn vuoksi on uhattu. Minä todistin että Tala liioittelee vahvasti väittäessään, että on tappouhkaus kertoa, että Bobrikovin tappoi suomenruotsalainen, ja että tämä olisi tappouhkaus Talaa kohtaan. Sorry, mutta niin helppoon en mene.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #29

Petra, minä jättäisin Bobrikovin ajat taakse ja puhuisin tästä päivästä.

Sanohan, miksi rikkaiden rahastojenne rahoittamat ohjelmat katsovat kaikki taaksepäin?

Miksi ne eivät rahoita rakentavia ja eteenpäin katsovia ohjelmia? Miksi niitä ei ole?

Kaikki tämä toiminta on vain viivytystaistelua. Se voisi olla myös rauhallista rinnakkaiseloa, jos suomenruotsalaiset sitä haluaisivat.
Mutta he eivät halua.

Onhan se nyt vähintäänkin kummallista, että vähemmistö määrää enemmistön lisenssillä. Uskomaton kuvio Euroopassa.

Heikki Tala

Juurikin noin, Petra! Mikään noista suomenruotsalaisten minulle vuosien varrella lähettämistä ystävällisistä viesteistä ei tietenkään ole ollut uhkaus. Eihän toki, eiväthän sivistyneet ja rodullista ylemmyyttä tuntevat voi niin tehdä.

On kiva kuulla, että et pidä minua oman maani "ockupanttina". ;-)

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kirjoittaako ihminen tunteella vaiko järjellä. Kirjoitatko tunteella vaiko järjellä. Nämä kaksi tapaa kirjoittaa voivat kuitenkin tarkoittaa samaa. Mutta tunteella kirjoitettu on helpompaa ymmärtää väärin. Soini munasi möhläsi ja petti häneen uskovista monet. Vai tekikö hän järkevästi ajateltuna vain oikeat johtopäätökset. Toisesta kielestä toiseen kieleen on vaikeata siirtää tunteitaan, saati sitten aina edes mitä järkevässä ajattelussa tarkoittaa.

Antro Pulkki

On varsin paljastavaa kun kirjoittaa r-kielisiin keskustelupalstoihin.

Asenteet suomenkielisiä kohtaan ovat karmivia ja sieltähän ne tulevat esiin. Abien penkkariajelut menivät juuri. Olen unohtanut turkulaisen r-koulun sloganin kuorma-autonsa kyljessä. Vertasivat itseään neanderthal-ihmisiin vs.suomalaisiin.

Joachim Seetaucher

Kieliriidat ja -debatit kävivät kuumina 1930-luvulla, mutta sotien jälkeen ne käytännössä unohdettiin moniksi vuosikymmeniksi. Maassa vallitsi tyyni harmonia.

Mikä ihme tuon wanhan kieliriidan on uudelleen sukeuttanut pintaan viimeisten vuosien aikana?

Even Leeway

Globalisaatio, kun olemme huomanneet, kuinka nurkkakuntaista on opiskella kahta marginaalikieltä, suomea ja ruotsia.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Pakkoruotsi ja siitä johtuva kielten opiskelun romahtaminen. Me olemme kohta musta-valkoinen englanti/ruotsi -valtio.

Voi olla, että sotien jälkeisen jälleenrakentamisen kautena vieraat kielet eivät olleet ensimmäisenä mielessä, varsinkaan kun silloin pakollista ruotsia ei ollut. Ne, jotka halusivat, saattoivat rakentaa maata ihan suomeksi. Jokohan nyt ruotsi-todistus vaaditaan ojankaivajaltakin?

Joachim Seetaucher

Molempien kielten auttava hallinta on vaadittu aina Suomessa virkatehtävien kohdalla. Ja ruotsin alkeita on opetettu kansakoululaisille jo 50-luvulla eikä se ollut vapaaehtoista.

Itse asiassa vasta kymmenisen vuotta sitten Suomen ylioppilaskirjoituksista poistettiin pakollinen ruotsin kielen koe. Ruotsin kielen pakollisuus ei siis ole lisääntynyt, vaan vähentynyt. On totta, että pakollisen opiskelun lakipykälää on selkietetty vasta hiljan, mutta käytännössä tilanne oli jokseenkin sama jo aiemminkin kautta aikain.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #24

Ei luettu ruotsin alkeita minun kotipitäjän kansakouluissa.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #24

JS, jo 50-luvulla ruotsi oli pakollinen ns. oppikouluissa.

Se oli ensimmäinen vieraskieli, kuten se koettiin.

Jo silloin se suututti: olsimme halunneet opiskella etupäässä englantia, saksaa ja ranskaakin.

Koulussamme protesti ilmeni lähinnä siten, että häiriköimme viattoman, hienostuneen opettajamme tunneilla.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #40

Minä aloitin saksalla. Opettaja oli hyvä ja minä huono.

Alkoihan se ruotsikin sitten vasta saksan jälkeen. En muista asenneongelmaa, muuten kuin: "miksi pitää yleensäkään lukea?"

Myöhemmällä iällä selvisi, miksi.

Ruotsinkieli ei tuntunut sittemmin pahalta, kun lähdinkin Saksaan eikä niin kuin toiset Ruotsiin.

Englanti on tärkeä. Silloin sen lukeminen olisi pitänyt aloittaa jo kansakoulussa heti kohta aapiskukon jälkeen.

Tosiasia on, että ruotsinkieltä tarvitsee oikeasti tosi harva. Ei tällaisesta totuudesta pidä olla eri mieltä. Ei siis kannata väitellä turhasta. Ruotsinkielisten tasavertainen asema tulee aikaansaada muilla keinoin kuin kyykyttämällä koko suomenkielistä enemmistöä.

Ruotsinkieltä en ikävä kyllä ole tarvinnut. Espanjankieltä kyllä.

YLE:n ruotsinkieliset ohjelmat ovat kuitenkin hyviä. Toivon, että tämän toteamalla helpotan ruotsinkielisten kommentoijien kannanottoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Joo, varmaankin olet käynyt ruotsin kielistä kansakoulua, joten tottakai silloin olet ruotsin kieltä lukenut. Sen sijaan suomen kielisissä kansakouluissa ei ruotsia luettu 1950-luvulla.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #42

Muistan aivan selvästi, kun enoni naureskeli, että hänkin joutui opiskelemaan ruotsin kielen alkeita kansakoulussa (kävi sitä 50-luvulla) vaikka ei koskaan tulisi niitä alkeita tarvitsemaan. Ja hän kävi supisuomalaista kansakoulua.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #53

Enosi oli päässyt oppikouluun. Muistisi pettää.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #53

Enosi oli päässyt oppikouluun. Muistisi pettää.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #53

Googlaa 'kanasakoulu/kansalaiskoulu 50-luku'. Sieltä pitäisi löytyä.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #105

Löytyi Wikipediasta:

"Alun perin kansakouluissa ei opetettu äidinkielen lisäksi muita kieliä. Vuonna 1964 voimaan tulleella kansakoululailla toinen kotimainen kieli ja yksi vieras kieli saattoivat kuulua kansakoulun pysyviin oppiaineisiin"

Eli ainakin vuodesta 1964 alkaen asia oli näin. Enoni tosin oli siinä vaiheessa jo lopettanut koulun käynnin, joten hänen kohdallaan kyse lienee oman koulun vapaaehtoisesta kielijärjestelystä, jonka vapaaehtoisuudesta hän ei ollut tietoinen, tai jotain muuuta vastaavaa.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #122

Saattoivat kuulua oppiaineisiin.

Pentti Juhani Järvinen

Viimeisten vuosikymmenien aikana on kovennettu tuota "pakkoruotsin" vaadetta. Ei missään muussa EU:n maassa pakoteta kielienemmistöä opiskelemaan alle viiden prosentin puhumaan murretta. Jos se on oikein, sekä ranskalaisten että espanjalaisten olisi pantava baskien kieli koulujensa pakollisiin ohjelmiin, mikä kuvaa tilannetta.

Tuon pakon kustannukset ovat lisäksi selviämässä, kun kansainväliset markkinat korostavat tarpeellisten kielten merkitystä. Sen puolustus taas on selvittänyt, miten tragikoomisen surkea ns. periaatteiden ymmärrys on maassa, miten termejä käytetään tärisyttävän sairaasti väärin.

Joachim Seetaucher

"Viimeisten vuosikymmenien aikana on kovennettu tuota "pakkoruotsin" vaadetta."

Pakollisuus poistettiin YO-kokeesta kymmenkunta vuotta sitten. Se on oleellisin muutos, mikä on tapahtunut.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #98

Eikö kielivaadetta ruotsin kohdalla myös laajennettu samaan aikaan? Olen itse ollut poissa Suomesta nyt 30 vuotta, pois potkittuna toimittajana, mistä syystä kehitykset ovat osin tuntemattomia. Sain vain kokemuksia sitä ennen yrityksistä "ruotsittaa," jotka olivat tosi sairaita.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #128

Joka iikka opiskelee annoksen ruotsia, on virkamiestutkintoa etc, tästä voit aloittaa perehtymisen:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10652877

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Maassa vallitsi tyyni harmonia...Mikä ihme tuon wanhan kieliriidan on uudelleen sukeuttanut pintaan viimeisten vuosien aikana?"

Tuohon on melko helppo vastata. Vasta 40-vuotta sitten Suomeen tuotiin pakkoruotsi lehmänkauppojen ansiosta ja myöhemmin globalisaation myötä suomalaiset havahtuivat suppeaan kielivalikoimaansa. Vielä vähän myöhemmin saimme internetin myötä myös oivan välineen tuoda huolemme esiin. Nämä nettikeskustelut ja kritiikki kyllä alkoivat jo 80-luvun lopulla.

Lehdistö ja koko muu media ei asiasta kirjoitellut juuri lainkaan, vaikka pakkoruotsin ohella kiristettiin ruotsinkielen vaatimuksia jatkuvasti aina vain enemmän. Yliopistoissa ei ennen ollut myöskään virkaruotsipakkoa kuten on nyt, eli suomalaisille kaikilla koulutusasteilla pakkoruotsi määrättiin ilman, että kansalta olisi mitään kyselty. Netin ansiosta tieto kulki hyvin kaikelle kansalle, päättäjien harmiksi:)

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Petralla ei ole kaikki kotona. Eilen hän ihmetteli, miksi Tala menee HBL:n sivuille huseeraamaan, pysyisi suomenkielisten lehtien sivuilla. Siis täysin vastoin 'yksi kansa, kaksi kieltä' politiikan periaatetta.

Totta kai se on tiedetty, että ei meille ruotsia sen takia opeteta, että sitä käytettäisiin. Tulipahan oikein julkisesti kuulluksi ja koko maalle kuulutetuksi.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Riitta Virtanen 13. Saanko kysyä. No vaikka en saakaan, niin kysyn silti. Kuinka vanha sinä olet ? Minä ymmärrän Petran pointin aivan toisin. Jos menee ruotsalaisten sivustoille niin tuskin asiallista ihmistä siellä heti aletaan panettelemaan. Jos ei sitten ole kysymys ruotsinkielisten Perussuomalaisia vastaavasta ryhmästä. Veljespuolue se tuskin on. Tala ( på svenska ) voidaan tuntea niissä piireissä kuin Siikala näissä. Vähemmän rakastettuna veikkona. Panettelmatta kumpaakaan.

Veikko Penttinen

Minua kiinnostaa eniten, mikä saa suomenkieliset niin innokkaasti kannattamaan ruotsinkielen reliikkejä privilegioita. Siis miksi tavalliset suomalaiset joihin säätiöiden vaikutus ulottuu vain poliittisten vaikuttajien kautta, hyväksyvät heitä haittaavan asian.

Ennenhän oli pakko vaihtaa kieli ruotsiin jos aikoi virkauralle tai eteenpäin yhteiskunnassa. Nyt tuo tarve on sisäistetyy sosiaalisena samaistumisena ylöspäin. Koulutetut ihmiset ovat aina osanneet ruotsia, hyvin tai huonosti, mutta kuitenkin.

Tuula Saskia

Arvoisa Heikki Tala, olen silloin tällöin lukenut US:n ns. pakkoruotsin kommentteja posket punaisina nolostuksesta. Olen ollut sitä mieltä, että tätäkin asiaa on voitava käsitellä asiallisesti, joskin myös tiukasti.

Olin uskonut, että ruma kielenkäyttö antaa pontta niiden ruotsiapuhuvien mielipiteille, jotka kovin helposti katsovan suomenkielisiä nenänvartta pitkin. Ilmiö ei ole harvinainen ainakaan Helsingissä: olen sen itsekin kokenut.

Luettuani Talan saamat viestit totean, että alatyylisyys ei todellakaan ole suomenkielisten privilegio, vaan näköjään ruotsinkielisen kansanosan luontainen tyyli. Että kehtaattekin!

En olisi ikinä uskonut!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ystävällinen kysymys:
Miten Tuula suhtaudut näihin toimittajien saamiin uhkauksiin?

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Veri+lentää+Ruotsiin+asti/a1362731799574

Teemu Tilaeus

Järkyttävää, että kielipolitiikasta ei voida keskustella sivistyneesti. Uhkaukset ja vihjailut eivät kuulu sivistyneeseen keskusteluun.

Olen saanut muutaman kerran puhelun eräältä kiihtyneessä mielentilassa olleelta naiselta. Hän vaahtosi sitä, miten olen pettänyt suomenruotsalaiset kääntyessäni suomenkieliseksi ja kaiken huippuna se, että olen osallistunut kielipoliittiseen keskusteluun ja kritisoinut pakkoruotsia.

Veikko Penttinen

Ahdistus ja paukapäisyys ei todella ole kielikysymys. Se on universaali ja aivan liian yleinen ominaisuus.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Demokraattisen päätöksenteon vaatiminen tai asiasta keskusteleminen ei ole kenenkään pettämistä - päinvastainen olisi. Jatka siis samaan malliin!

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Turpaan vaan ja onnea. En tarkoita ketään henkilökohtaisesti. Silti kaikki tämä politikointi ja junnaaminen. Sivistynyt kahvikuppineuroosiin perustuva asiallisuus. Puhutaan vain puhumisen vuoksi. Viisastellaan näennäisesti viisailla lauseilla. Valmista ei tule. Palestiina ja Israei ovat vuosia keskustelleet asiallisesti ennen uuden pommin virittämistä. Tämä ei ole blogin aihe, mutta monen soisi Jörn Donnerin sanoin oppivan pöytätapoja eli "käyttämään haarukkaa ja veistä". Toivottavasti kahvikuppi pysyy myös käsissä.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

http://pekkamediat.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134860...

Petra Nyqvist, selitä nyt samalla tämä myös.
Petra Nyqvist:

Se ei ole missään tapauksessa oikein uhkailla Talaa, mutta voidaan tietysti kysyä mikä ihme vetää Talaa näemmä verkkokeskusteluihin Suomi24 ja HBL-palstoille kuin liima. Ei kai hän halua tahallaan provosoida?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Pointtini kirjoituksessa oli alleviivata, että väkivallalla uhkailu ei voi olla sallittua minkään aiheen yhteydessä", Paula Salovaara kirjoitti vastineessaan. Olisikohan ollut ajankohtaisempaa kirjoittaa sitten "savupommi" hyökkäyksestä Talvivaaran toimistoon? Eipä ole näkynyt median taholta tuomitsevia kirjoituksia.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Miksi koet Salovaaran kirjoituksen kärjen olevan persuja vastaan? Vai oliko savupommi suunnattu myös persuvastainen?

Heikki Tala

Ruotsissa ja Norjassa on lailla kielletty väestölaskenta äidinkielen perusteella. Olisiko siitä malliksi Suomelle, jotta maastamme ja sen kansalaisista tulisi vihdoin suomalaisia - tai vaikka suomenmaalaisia.

Pentti Juhani Järvinen

Ruotsi ja Norja kansalliskielistivät alueensa systemaattisesti, missä yhteydessä nimenomaan suuri määrä suomenkielisiä menetti oikeudet käyttää kotiseuduillaankin omaa kieltään. Koulut ja saarnat kirkossakin kun olivat vain yhdellä kansalliskielellä. Ruotsi terrorisoi myös tanskan käytön ulos Skånesta, siis terrorisoi, ml. murhien avulla, vaikka tanskalla olisi itse asiassa tullut olla Ruotsissa sama asema kuin ruotsilla Suomessa. Sieltä ehkä voisi hakea ideoita Suomen - lopulliselle - suomettamiselle.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Heikki Tala on julkistanut vihan ruotsinkielisiä kohtaan oikeutetuksi ja jopa velvollisuudeksi. Tarkoitus on saada ihmiset taipumaan pakkoruotsista luopumiseen tällä metodilla.

Metodi on kuitenkin äärimmäisen huono. Vihalla ja rikkomisella ja juopia tekemällä ei ole koskaan mitään hyvää saavutettu. Eikä saavuteta nytkään. Vihanlietsonta tulee olemaan suurin syy, miksi "vapaa kielivalinta"-liikkeeltä ja muilta ajajilta tippuu pohja pois ettekä tule saavuttamaan haluamaanne. Ette tällä tavalla. Sääli, minusta olisi ihan hyvä nähdä jonkinlainen kielipoliittinen uudistus. Itse en vihanpitäjien kelkkaan lähde.

Heikki Tala

Valitettavasti ruomenruotsalainen vihanlietsonta suomalaisia kohtaan on hirvittävän paljon laajempaa ja pitkäaikaisempaa. Mikä pahinta, että se perustuu rodullisen ylemmyydentuntoon ja sillä on vuosisataiset perinteet.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voit jatkaa tuota manaamistasi maailman tappiin, mutta sillä et tule tavoitteitasi saavuttamaan.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #56

Petra,

mitä tavoitteita?

Useimmat suomalaiset haluavat poistaa suomenruotsalaisten etuoikeudet?

Miksi heillä tulisi niitä olla?

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #56

Sehän jää nähtäväksi. Tähän mennessä se on toiminut aika hyvin, mikäli Åbo Akademin tutkimuksiin kieli-ilmapiiristä on luottamista.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #56

Hyvä Petra,

Kun ja jos joku tavoite on oikeus ja kohtuus, se yleensä saavutetaan. Oikeutta ja kohtuutta Suomessa edustaa se, ettei maan 95 prosenttia asukkaista pakoteta kuluttamaan aikaa ja vaivaa ja rahaa turhan vähemmistökielen opiskeluun, kun muutakin tekemistä on.

Oikeutta ja kohtuutta voi myös edustaa, että Ahvenamaa erottuu EU:ssa omaksi alueekseen, jos se ei halua opiskella suomenkieltä. Tämä oikeusaspekti on niin selvä, ettei sitä pidä olla näkemättä. Ruotsin opiskelun pakko suomea puhuville on täysin selvä vääryys.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #111

"Oikeutta ja kohtuutta voi myös edustaa, että Ahvenamaa erottuu EU:ssa omaksi alueekseen, jos se ei halua opiskella suomenkieltä."

Niinpä, tämä sama oikeus ja myöskin minun mielestäni järkipäätös pitäisi sallia myös tänne meille Manner-Suomeen, koska suomenkielinen vähemmistö on Ahvenanmaalla jopa saman suuruinen kuin täällä on ruotsinkielinen vähemmistö. Miten voidaan arvottaa sama asia niin eri tavalla?

Onkin jotenkin liikuttavaa, ettei missään mediassa tai päättäjien lausunnoissa ole sanallakaan mainittu tätä epätasa-arvoa maassamme. Miksi toisaalla on hirveää rasismia ja vähemmistön sortoa jos pakkoruotsista luovutaan ja toisaalla taas se on luonnollinen ja itsemäärämisoikeuden sanelema oikeus?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Pakkoruotsi on tuotu ja sitä on pidetty yllä junttaamalla/"neuvottelemalla" kulisseissa. Mitään avoimuutta tai päätösten perusteita ei ole ilmoitettu: miksi Virolainen tai Koivisto tai joku muu tarvitsivat RKP:n kannatusta mihinkin aikaan. Aikaisemmin tehtiin kulisseissa, nyt on veri huonontunut: Wallin menee sättimään PS:n kansanedustajia tv-kameroiden loisteessa etc.

Tuula Saskia

Uskon, että tästä saattaa olla kyse.

Media on viitannut usein siihen suuntaan, että rikkaat suomenruotsalaiset rahastot rahoittavat kokoomus-puoluetta.

En uskonut sitä koskaan.

Mutta sitten tuli kokoomuksen puoluekokous, jossa puolueen nuoret halusivat pakkoruotsin poistoa, tuli äänestysvoitto, joka mitätöitiin.

Nyt kokoomusnuoret ovat mukana kannattamassa asiaa ajavaa kansalaisaloitetta.

Kokoomus on vaiti.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #65

Mitä se todistaa siis? Eikö todiste olisi, jos nuoria koetettaisiin hiljentää. Loogisuutta pyytäisin ystävällisesti tähän keskusteluun.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #92

Nyt on isäntä paikalla, sinä et määrää keskustelusta mitään.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #96

Määrää? Mitä minä täällä määräisin?

Nyt Riitta sinulla taitaa olla eri käsitys keskustelusta, kuin hyvin monella muulla. Keskusteluissa ei ole "isäntää". Ei sellainen ole keskustelua. Se on ihan jotain muuta.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #116

Enpä tarkoittanutkaan sinua vaan blogistia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #125

Niin anteeksi edelleenkään en ymmärrä.

Sanoit että sinä et täällä määrää, täällä on isäntä paikalla.

Viittaatko minuun kun sanot "sinä et täällä määrää" ?

:D

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #92

Yritä vaan pysyä mukana, tämä on chat online.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #92

Tietääkö hra Jouni Kari jotakin loogisuudesta? Miten kävikään hra Descartesin, eli Cartesiuksen, jonka kuningatar Kristiina kutsui aikoinaan Tukholmaan opettamaan logiikkaa ruotsalaisille? Kuningatarkin meni. Toista yritystä ei koskaan siellä tehty.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #113

Tiedän minä jotakin loogisuudesta. Kiitos kysymästä.

Mitä tarkoitat tällä kysymykselläsi?

Kirjoitatko omalla nimelläsi? Kysyn sen vuoksi, kun eräässä toisessa keskustelussa on ollut aika monta nimimerkeillä kirjoittelevaa.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #118

Minä kirjoittelin omalla nimellä Pentti Järvinen ennen syntymääsi, eli vuodesta 1960 Uudessa Suomessa, sitten Viikkosanomissa ja Helsingin Sanomissa, mistä oli häivyttävä 1980 NL:n lähetystön protestin vuoksi. He eivät pitäneet pääkirjoituksistani, yrittivät myös joko hakkausta tai kidnappausta, ml. Suomen valtion avulla. Olin ollut viisi vuotta PE/Tiedustelulle Pariisissa, suunnittelemassa vastausta NL:n viime taistoon, mikä (vastaus) onnistui. Eli Suomesta on parasta pysyä poissa. Ruotsista myös, valitettavasti.

Tuohon logiikkaan puutun, kun opiskelin sitä neljä vuotta Ranskassa. Se on hyödyksi, jos esimerkiksi eroja oikeuden ja lain välillä analysoi. Siitähän tässä Suomen pakkoruotsittamisessa on osin kyse.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #133

Neljä vuotta logiikkaa. kunnioitettava määrä. Mikä oli pääaineesi?

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #161

Kiitos kiinnostuksesta! Konsultaatiot Suomeen ovat 10 000 Euroa A-4 liuska, toimitus maksun jälkeen, jos aihe kiinnostaisi. Miten kävikään Descartes´in?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #175

Kirjoitatko ranskasta. (ilman maksusitoumusta kysyn. ;) )

Kiva, että pidät historiaa tärkeässä, sille kuuluvassa arvossaan.

Mitä siis opiskelit?

Itselleni Descartes on tuttu differentiaalilaskennasta. En ole diffiksen historiaan erityisesti perehtynyt. Jonkin verran tähän päivään kyllä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #65

"Media on viitannut usein siihen suuntaan, että rikkaat suomenruotsalaiset rahastot rahoittavat kokoomus-puoluetta."

Muistan lukeneeni ja kokoomuslaisilta järjestöihmisiltä kuulleeni, että esimerkiksi Kataiselle annettiin 40.000 euroa vaalityöhön joka tosin kierrätettiin puoluetoimiston kautta. Eihän tuo summa kyllä niin suuri ole, että sen tähden myytäisiin joitain suomenkielisten oikeuksia RKP:lle?
Kyllä sitä isommat summat pitäisi liikkua, että omaa "muummua" lähdetään myymään noin halvalla:)

Matti Palviainen

"Kaiken kaikkiaan Suomen kaksikielisyyteen perustuva kulttuuri ja lainsäädäntö avaa oven mitä hienoimpaan suvaitsevaisuuteen ja avarakatseisuuteen!" - Väitti muuan lähimmäistään (Talaa) mustamaalaannut suru.

Mutta mikä on todellisuus surujen suvaitsevaisuudesta? Katsokaamme Wikipediasta (hakusana ankklammikko):

"Ankkalammikkoa käytetään useissa suomenruotsalaisissa yhteyksissä, ja etenkin sitä käyttää suomenruotsalainen lehdistö. Sanalla tarkoitetaan suomenruotsalaisten muodostamaa pientä, SULJETTUA yhteisöä, jossa kaikki tuntevat toisensa." - Vahvennus minun

Keiltä tuo mutalampi on suljettu? Tietysti valtaväestöltä eli suomalaisilta. HE EIVÄT SIIS OLE SUOMALASIA vaikkakin Suomen kansalaisia. Jos he olisivat he eivät eristäytyisi muista suomalasista. Ja mitä vaativat ankkalammikon asukit valtavästöltä? He vaativat, että suomalaisten on osattava "ankkojen" kieltä, jotta he - bettrefolk - saisivat omakieleistä palvelua siitäkin huolimatta, että suurin osa suruista puhuu hyvin tai ainakin kohtuullisesti suomea. Ja jos joku ei osaa, eikö se ole pelkkää laiskuutta, jos ei ole opetellut maan keiltä? Ei missään muuallakaan valtaväestö opiskele pikkuvähemmistöjen eikä edes suurten vähimmöstöjen kieltä - etenkään pakollisena oppiaineena.

Pakkoruotsi on kaiken järjellisen opiskelun esteenä, koska sen tarve perustuu täysin Suomen lainsäädäntöön eikä todelliseen kielen tarpeeseen. Ruotsissa on 450.000 suomalaista, mutta silti eivät ruotsalaiset suomea opiskele. Jos heiltä sitä vaatisi, he pitäisivät vaatijoita kielikiihkoilijoina. Ja sitä Suomen ruotsalaiset ovat, äärimmäisiä kielikiihkoilijoita, jotka vaativat opiskeltavaksi ruotsia, jota puhuu 9 miljoonaa ihmistä. Se on samanlainen pieni kieli kuin suomi, jota puhuu 6 miljoonaa ihmistä.

Suomalaisten kulttuuri ei perustu kaksikielisyyteen vaan heidän äidinkieleensä suomeen. Suomen valtio on kaksikielinen siksi, että sisällissodan jälkeen maan lainsäädäntöä luotaessa, maan yläluokka oli miltei täsin ruotsinkielinen. Se vetosi maanpetoksellisesti vieraan valtakunnan, Ruotsin apuun, joka taas silloin sekaantui ensi kerran itsenäisen Suomen sisäisiin asioihin. Ruotsin sekaantuminen Suomen lainsäädäntöön johti siihen, että suomenruotsalaiset saivat suhteettoman vahvan kielellisen aseman maassamme.

Hannu A Virtanen

Vain Suomenruotsalaiset Opiskelijat Saavat Helposti Opiskelijakämpän..
Onko yhtään opiskelijakämppää Suomalaisille joihin ei tarvitse jonottaa?

Tee anomus ruotsinkielellä - niin pääset asumaan 100% varmasti

Koko Suomen kielipolitiikka perustuu valheille, ja valheita ruokkivat taas ruotsinkielisten isot rahat.

Yhtä selvää on, ettei viiden miljoonan suomenkielisen pakkoruotsilla kaksikielistämiseen ole mitään todellista tarvetta. Ruotsin vaatiminen on vain eräänlaista sairasta kostoa siitä, että ruotsinkielisten on syytä Suomessa opetella suomen kieltä oman etunsa vuoksi tullakseen toimeen muutaman rannikkopitäjän ruotsalaisreservaatin ulkopuolellakin.
Siis 95 prosentin on opiskeltava viiden prosentin kieltä vain sen takia, ettei enemmistö saisi käyttää aikaansa jonkin tarpeellisen ja hyödyllisen kielen opiskeluun.

Suuret Kiitokset myös Stefan Wallinille ja Ahvenanmaan poliitikoille lausunnoista, jotka ovat tukeneet edessä olevaa kielipolitiikkamme vallankumousta.

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Suomi on ruotsalainen -ohjelma on osoittautunut erinomaiseksi ohjelmaksi. Harva asiaohjelma on herättänyt keskustelua niin kuin mitä ko. ohjelma on tehnyt. YLE:lle täysi tunnustus kiinnostavasta ja hyvin toteutetusta ohjelmasta ja sitä myöten kansalaiskeskustelun herättämisestä.

Mielestäni heikon itsetunnon omaavat henkilöt kykenevät ensinnäkin näkemään suomenruotsalaisuuden tuossa valossa kuin mitä pakkoruotsi-keskustelun myötä on tullut ilmi ja olemaan näkemättä sitä myönteisyyttä, mitä ruotsinkielisyydestä tai sen edustamasta kulttuurista meille suomalaisille täällä Suomessa on antanut. Suomi ja suomalaisuus ei ole onneksi yhteismitallinen vaan luonteeltaan moninainen kokonaisuus, johon kuuluu myös suomenruotsalaisuus ja sen tuomat kulttuuripiirteet maahamme ja kansaamme.

Jouni Haimi

Eli voiko Kuhasen kommentin tulkita niin että nuo pakkoruotsin poistovuohottajat kuuluvat ehkä niihin yhtteikunnan yksikertaisiin jotka luulevat että pakkoruotsin poisto jotenkin heitä auttaisi.....

Matti Palviainen

Jukka Kuhanen

"Mielestäni heikon itsetunnon omaavat henkilöt kykenevät ensinnäkin näkemään suomenruotsalaisuuden tuossa valossa kuin mitä pakkoruotsi-keskustelun myötä on tullut ilmi ja olemaan näkemättä sitä myönteisyyttä, mitä ruotsinkielisyydestä tai sen edustamasta kulttuurista meille suomalaisille täällä Suomessa on antanut."

Kolme ensimmäistä Ruotsin vallan vuotta eivät olleet ruotsin kielen valtaa. Sitä ei edes ollut. Se syntyi samanaikaisesti suomen kirjakielen kanssa 1500-luvulla. Sitä ennen oli vain Tanskan murteita. Ja Ruotsi (ja Suomi sen mukana) oli osa Kalmarin unionia, jonka mahtivaltio oli Tanska. Suomenkin virallinen kieli oli latina ja koko Kalmarin uniuonin ja Itämeren alueen yhteinen kieli oli alasaksa.

Siis kaikki kulttuurivaikutteet tulivat alasaksaksi ja latinaksi lähinnä Itämeren itärantaa pitkin ohi Ruotsin. Miltei kaikki hansakaupungit olivat Itämeren itärannikolla.

Arvaan, että tätä todellisuutta ei kerrottu sarjassa, vaan annettiin valheellisesti ymmärtää ihan muuta.

Kristinuskokin oli tullut idästä ennen ruotsalaisia ja sillä oli jo vahva asema Lounais-Suomessa ruotsalaisten valloittaessa sen Saksalaisen ritarikunnan ja tanskalaisten voitettua Virolais-suomalaisen merivallan 1200-luvun alussa. (Katso Matti Klingen kirja Muinmaisuutemme merivallat).

Ilman tanskalaisten ja saksalaisten voittoa virolais-suomalaisista Ruotsi ei olisi ikinä päässyt Suomeen.

Ruotsalaiset harrastivat kulttuuriakin suomalaisten verottamisella ja läänittämällä suomalasitalonpoikien alueita Ruotsin kuninkaiden uskollisille lakeijoille.

Suomen kielellä ei voinut opiskella mitään kahtena-kolmenasatana vuotena ennen 1870-lukua. Kelpaa siinä kehuskella ruotsalaisesta kulttuurista, kun on ensin riistetty kaikki mahdollisiuudet suomalaiseen kulttuuriin.

Menes esittelemään balteille vastaavaa agendaa: kuinka rikas olikaan saksalaisten herrojen saksankielinen kulttuuri Baltiassa ja miten mitätöntä virolaisten ja latvialaisten kulttuuri. Oikeastaan ei muuta kuin tuohivirsuja. "No pöljä on pöljä joka kielellä, saksaksikin, sanoi betrefolkin koppava paremminvoiva.

Sen esittelyn jälkeen olet persona non-grata eikä sinulla ole pääsyä Baltiaan. Vaikka kuinka olisi EU:N vapaa liikkuvuus. Näin kävi punavihreän poliitikon Heidi Krohnin ystävälle, joka palautettiin Suomeen Tallinnan laivarannasta. Voi Heidi parka. Jäi ystävänsä tukea paitsi jossain tosi (teko)tärkeässä kokouksessa

Sen saa - ansaitusti - ylettömästä yksisilmäsiyydestä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

En ole pakkoruotsin kannattaja, mutta en myöskään sen aatesuunnan kannattaja, mikä syyllistää nykypäivän suomenruotsalaiset siirtomaavallankäyttäjiksi ja suomalaisuuden alistajiksi. Itselleni ruotsinkieli oli koulukielistä (suomi, ruotsi, englanti, saksa ja ranska) se vastenmielisin ja hankalin kieli opiskella. Mutta ei se tehnyt minusta millään lailla ruotsalaisuuden vihaajaa.

Suomi on vuosisatojen ajan ollut maaperältään alttiina ulkoisille vaikuttajille ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että tämä maa-alue on ollut aina harvaanasuttu. Suomalaisuus on sekoitus erilaisista kansallisista kulttuureista - enemmän tai vähemmän. On kohtuutonta vedota joihinkin satoja vuosia sitten tapahtuneisiin asioihin ja syyllistää ainoastaan syntyperänsä kautta ikäänkuin niiden varjolla maassamme eläviä ja vaikuttavia suomenruotsalaisia, johon he eivät ole voineet vaikuttaa.

Yllättävän moni suomenruotsalainenkin on kannattamassa pakkoruotsin poistamista peruskoulun opetussuunnitelmasta. Leimaamalla ja syyttelemällä asiat eivät kuitenkaan etene.

Matti Palviainen

Petra Nyquist

"Metodi on kuitenkin äärimmäisen huono. Vihalla ja rikkomisella ja juopia tekemällä ei ole koskaan mitään hyvää saavutettu. Eikä saavuteta nytkään. Vihanlietsonta tulee olemaan suurin syy, miksi "vapaa kielivalinta"-liikkeeltä ja muilta ajajilta tippuu pohja pois ettekä tule saavuttamaan haluamaanne. Ette tällä tavalla. Sääli, minusta olisi ihan hyvä nähdä jonkinlainen kielipoliittinen uudistus. Itse en vihanpitäjien kelkkaan lähde." - Noin siis PQ

Kumpi oli ensin? Kana vai muna?

Kyllä kana oli ensin. Ensin oli suomenruotsalaisten germaaninen rasismi, jonka isä Freudenthal oli, ja samalla "RKP:n henkinen isä puolueen oman kannan mukaan" kuten Wikipedia sen sanoi.

Kyllä suomenruotsalaiset ovat omalla vihanlietsonnallaan luoneet juovan suomalaisten ja surujen väliin. Tämän tunnustaa itsekin suomenruotsalainen professori Fred Karlsson:

"Prof. Fred Karlsson:”Svekomaanit tekivät kolme virhettä, jotka ovat edelleen rakentaneet negatiivista kuvaa ruotsinkielisistä suomenkielisten syvissä riveissä.
Ensimmäinen virhe oli viivyttää ja vastustaa käytännöllisesti katsoen kaikkia vaatimuksia parantaa suomen kielen asemaa, myös itsestään selvästi oikeutettuja. Meni esim. aina vuoteen 1902 asti, ennen kuin suomi tuli muodollisesti ruotsin kanssa tasavertaiseksi.(Tämä ei olisi olut mahdollista ilman suruenemmistön kannatusta.)
Toinen virhe oli kehittää teoria ruotsalaisesta kansallisuusryhmästä Suomessa, ryhmästä, jolla oli muka vahvat siteet Ruotsiin.
Siitä oli lyhyt askel kolmanteen ja pahimpaan virheeseen, kun germaanis-ruotsalainen kansallisuusteoria pääsi leviämään ja muuttui rasismiksi. Freudenthalille (RKP:n henkinen isä puolueen oman kannan mukaan) suomenkieliset olivat puolivillejä (tjuder). Pian tuli mongoliteoria suomenkielisistä yleiseksi, samoin kuin teoriat itäbalttilaisesta rodusta, kun taas ruotsinkieliset uskoivat kuuluvansa ylempänä olevaan germaaniseen, pohjoismaalaiseen tai peräti itäruotsalaiseen rotuun. Näistä asenteista on vielä jäljellä jäänteitä. Turun (ruotsinkielisen) Katedraalikoulun abiturientit pitivät hyvänä v. 1993 koristaa kuorma-autonsa penkinpainajaispäivänä suurella kyltillä, joka esitti ihmisen kehitysvaiheita otsikolla: "Vahvimman eloonjäämisen kolme astetta”: -suomalainen (ugri) - homo sapiens (ihminen) - suomenruotsalainen" (Suomen kuvalehti 8/1993).
Nämä hyökkäykset ovat jättäneet ilmeiset jäljet suomenkielisen kansansieluun. Usea suomenkielisistä ystävistäni on todistanut, kuinka loukkaavana tuo rasismi koettiin. On tärkeää, että tämän päivän suomenruotsalainen eliitti alkaa tulkita itsekriittisesti myös mennyttä.”

Surueliitti ei tutki itsekriittisesti menneisyttä, vaan ajaa edelleen etuiluoikeuksia enemmistöstä piittaamatta.

Eikä se ja Petra Nyquist hengenheimolaisineen siksi myönnä, että nimenomaan suomenruotsalaisten vihanlietsonnan tulosta on suomalaisten viha suomenruotsalaisuutta eli sen suvaitsemattomuutta ja äärimmäistä röyhkeyttä kohtaan, jota mikään muu maailman kielivähemmistö ilmaise siinä määrin kuin ankkalammen molskijat.

Siis turha on Nyquistin ulkokultailla sillä, että suomalaiset tuntevat vihaa (itse asiassa ihmeen vähän) suruja kohtaan. Sillä halveksivathat surut nimenomaan suomalaisia eli heidän "rotuaan" ali-ihmisinä.

Ja tekevät sitä edellenkin nostattamalla åpårtheid-aidan korkeutta mutalammikkonsa ympärillä.

Miksi he muuten niin tekisivät?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

" Sillä halveksivathat surut nimenomaan suomalaisia eli heidän "rotuaan" ali-ihmisinä. "

Minäkin uskoin aikanaan joulutonttuun, jopa silloin kun asia näytti olevan epävarmaa, koska se aiheutti minussa riemua ja hyödyllisyyden tunteita. Joulutonttuun uskominen oli minulle etu. Mutta sitten kasvoin isoksi.

Tuula Saskia

Petra,

hieman älykkäämpi vastaus olisi ollut paikallaan.

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #75

Tuula,

tosiasiat eivät antaneet myöten älykkääseen vastaukseen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #79

Matti Palviainen, kirjoitatko omalla nimelläsi?

Yllättävän monta kuvatonta ja tunnistautumatonta on pesiytynyt juuri tähän keskusteluun. Sen vuoksi kysyn.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #94

Ei ne kuitenkaan vastaa. Kommunikointi ei toimi toivotulla tavalla kaikessa viestinnässä. Siitä ei aina ole vain haittaa vaan se luo myös vaaratekijän, kuin Teneriffa 1977. Minä en ollut silloin siellä. Vaikka oma kuva puuttuu täälläkin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #146

Kuvattomuus ei haittaa. Se haittaa, kun joku esiintyy väärällä nimellä. Sinä vaikutat kirjoittavan rehellisesti, joten "no problemo". Ilkka.

Työssäni opin olemaan etvaksen tarkka...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #75

Tuula, minä en voi sille mitään, jos joku elää mielikuvitusmaailmassa jossa ruotsinkieliset ovat übermenschejä.Sinä tiedät itse hyvin ettei näin ole, mutta penäät silti jotain älykästä vastattavaksi roskaan.

pekka piippo Vastaus kommenttiin #75

Petra vastaa tyhjänpäiväisyyksillä ja typeryyksillä kun tuntee olevansa nurkassa

Heikki Tala

Axel Olof Freudenthalin rotukiihkoisista lausunnoista voimme jatkaa vuoteen 1919, jolloin folktingin puheenjohtaja von Rettig lausui: "Katkeraa suomalais-ruotsalaista taistelua on käyty Suomessa. Tämä taistelu ei ole aiheutunut vain kielellisistä eroista. Se on ollut kahden kansakunnan, kahden rodun välistä taistelua." Maisteri Eric von Rettig kirjoitti vuoden 1929 vaalien alla: "Ruotsalainen voi olla konservatiivi. Hän voi olla liberaali. Hän voi olla sosialidemokraatti, mutta hän ei voi olla suomalainen."

Nils Meinander kertoi 11.3.1984 Helsingin Sanomissa näin: "Kyllä me ruotsinkieliset siihen aikaan pidimme suomalaisia alempana rotuna... ja avioituminen suomenkielisen kanssa oli munaus. Omaa paremmuuttamme perustelimme rotuopein." Tämä jo 1700-luvulla Ruotsissa aloitettu rotuajattelu elää voimakkaana suomenruotsalaisten keskuudessa. Ruotsissa nimittäin tutkittiin muutama pääkallo ja niiden perustella leimattiin suomalaiset alemmaksi roduksi. Suomeen rotuopit tulivat Folkhälsanin suomenruotsalaisten lääkärien tuomina. Nyt 2000-luvulla Markku Mattila teki väitöskirjan eugeniikasta (rotuopista) ja pyysi saada tutustua Folkhälsanin arkistoihin, mutta se kiellettiin, koska ”arkisto tältä osin on järjestämättä”.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #114

Tervetuloa nykypäivän todellisuuteen, Heikki Tala. Suomalaiset elävät pääosin sovussa keskenään äidinkielestä riippumatta. Jotkut tietysti haluavat kaivella menneitä ja lietsoa kieliriitaa ja soveltaa anakronistisesti menneiden aikojen asioita nykypäivään. Säälittävää, kuluttavaa ja tuhoisaa.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #119

Päinvastoin, olin harvinaisen energinen kauppareissulla pienen sananvaihdon jälkeen;-)

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #119

Antakaa meille vapaus valita, niin uupumus hellittää heti.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #114

"Eihän meillä ole mitään yhteistä", sanoi ruottalaisflikka 60-luvulla, kun suomenkielisen kesäheilan dumppasi.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kumpi oli ensin, kana vaiko muna ? Otan kantaa vain tähän viisaaseen kysymykseen. Ensin on oltava munan vastine, jotta siitä kehittyy kana. Sen pituinen se. Kaikki kehittyy jostakin tullakseen valmiiksi.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Suomi voi olla ruotsalainen, mutta se on osaaltaan myös venäläinen, saksalainen, virolainen, ja norjalainen. Kieli on kommunikaatioväline, mutta se on myös (Roman Schatzia lainaten) algoritmi, jolla ihminen ymmärtää ympäröivää maailmaa. Yhteiskunta muodostuu ihmisistä, ja osa ihmisistä puhuu eri kieltä kuin suomea äidinkielenään. Minä näen anglosuomalaisena asiat ehkä hieman eri vinkkelistä kuin siellä Impivaarassa asuva itäsuomalainen maanviljelijä tai Närpiössä asuva bättrefolk-ankkalammikon asukki. Toisaalta, Helsingissä asuva kiinalainen maahanmuuttaja näkee asiat eri vinkkelistä kuin minä.

Juuri tämä on se syy, miksi ihmettelen koko pakkoruotsi-järjestelyä. Kielivalinnan tulisi ehdottomasti olla vapaa - ilman mitään vihanpitoa kielivähemmistöjä kohtaan.

Heikki Tala

Olet erittäin oikeassa, Juha. Suomi, suomalaisuus ja suomen kieli ovat saaneet vaikutteita monesta suunnasta vuosisatojen kuluessa. Ruotsi on vain yksi - tosin tärkeä. Erityisesti suosittelen kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuortevan väitöskirjaa luettavaksi. Se on arvioitu erääksi parhaista Helsingin yliopistossa ja se kuvaa suomalaisten opinkäyntiä ulkomailla ennen Turun akatemia perustamista 1640. Jo 1300-luvun alusta suomalaiset opiskelivat Keski- ja Etelä-Euroopan yliopistoissa.

"Suomi on ruotsalainen" sarjan herättämä ärtymys perustuu juuri Ruotsin merkityksen suunnattomaan ylikorostukseen suomalaisten historiassa. Suosittelin heti ensimmäisen osan nähtyäni uutta 10-osaista sarjaa "Suomi on venäläinen". Seuraava olisi "Suomi on saksalainen" - O Tannenbaum, o Tannenbaum... ;-) Nyt voisi jo miettiä sarjaa "Suomi on wasp" (white anglo-saxon protestant). Ai niin, suomen kielessä on 4000 ruotsalaista lainasanaa. Siis kuinka suuri osuus? Suomen kielessä on satoja tuhansia sanoja, joten svekosismejä on on häviävän pieni osuus - tosin monet kyllä kuuluvat keskeiseen sanavarastoon.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Suomessa on metrijärjestelmä, ovet aukeavat yleensä ulospäin, ja liikenne on oikeanpuoleinen. Bensaa ei mitata gallonoissa, oluttuoppeja tai maitoa pinteissä, tai kävelymatkoja maileissa. Barreleista nyt puhumattakaan. Metrijärjestelmä kehitettiin Ranskassa, joten suomalainen innovaatio tämä ei ole.

Jos aitosuomalaisia haluaisimme olla, niin mittaisimme viljaa oravaisissa tai karpioissa, pituutta virstoissa, ja pinta-alaa tynnyrinmitoissa. Kananmunia sentään vielä myydään tusinoissa. Perisuomalainen markkakin on alun perin vanha eurooppalainen jalometallien painomitta, joten luultavasti aitosuomalaiseen tyyliin maksaisimme oravannahkoilla.

Tuosta WASP-kulttuurista sen verran, että hevospooloa Suomessa ei paljoa harrasteta, purjeveneilyä ja golffia ehkä enemmän. Tietyntyyppistä Ivy League - tyylistä yliopistoklikkiytymistäkin olen ollut havaitsevinani, etenkin Hankenin ja Kauppakorkeakoulun sekä Aalto-yliopiston osalta. Siinä missä Yhdysvalloissa WASPit ovat republikaaneja, Suomessa WASPeja näkee Kokoomuksessa. Ekvivalentteja voi halutessaan keksiä lisääkin.

Homman pointti (pun intented) oli kuitenkin se, että kuten tuossa sanoitkin, Suomi on idän ja lännen välissä sijaitsevana valtiona saanut todella paljon kulttuurivaikutteita muualta. Siksi pelkästään lännen (joka profiloituu Ruotsin vaikutukseen) painottaminen on minusta hieman puusilmäistä koheltamista. Etelään, pohjoiseen, ja itäänkin pitäisi hieman katsella.

Heikki Tala

Suosittelen kaikille "Itämaasta itsenäisyyteen - suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden vaikea suhde" kirjan lukemista. Se antaisi monille ajattelemisen aihetta ja tuo harvemmin julkisuudessa esitetyn näkökulman kielipoliittiseenkin keskusteluun.
Se löytyy maksutta täältä: http://www.suomlaisuudenliitto.fi ja kirjastoista sen voi lainata.

Väitteilläni on hyvin dokumentoitu tausta eli en minä omiani puhu tai kirjoita. Nyt vain on niin, että suomenruotsalaiset ja Ruotsi mielellään unohtaisivat historiastaan nämä asiat.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Muistakaa käydä allekirjoittamassa
http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

Tilanne tällä hetkellä on 6958 allekirjoitusta

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Tuolla menolla touhu kestää vuosia. Kehitys saisi olla vähän nopeampaa. Tällaisessa junnaamisessa on se ongelma, että olisi päästävä eteenpäin jotta tärkeämmästäkin puhuttaisiin kuin tästä. Blogin aihe kai oli kuitenkin uhkailu ohjelman nimen vuoksi. "Suomi on ruotsalainen". Blogin kirjoittaja halusi antaa vastineen, että kyllä suomenruotsalaisetkin osaavat. Televisiosarjan vuoksi uhkailu on vain tekosyy uhkailla. Se ei anna siihen mitään oikeutusta. Kahdesta asiasta, tästä televisiosarjasta ja kielikysymyksen tilanteesta. Toinen jää olemaan ja toisen voi jo tänään unohtaa. Jokainen päättää itse suhteensa homoihinkin. Blogin aihe on kuitenkin toinen.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Miten luulet asioiden etenevän, kun joka pääministeri ottaa opetusministerin puhutteluun: ruotsiin ei kosketa.

Jukka Kaulanen

Tässä sen näkee taas, teinipoikaa puukotettiin ruotsinkielisessä Vaasassa! Minä haluaisin olla johtamassa suurta ruotsinkielisten vastaista marssia, joka alkaisi Kalliosta ja kulkisi Forssan kautta aina Petsamoon asti! Pohjanmaalla pysähdyttäisiin kahville ja tappelemaan!

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013031016766376_u...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jösses, miten Kaulanen kiihottuu Talan kirjoituksista. Nyt riittää jo ihan mikä tahansa irrallinen väkivaltauutinen, jonka taustoista ei ole mitään tietoa. Tuo poika saattaa olla muuten ruotsinkielinen. Haloo, ylläpito, täällä järjestellään jo lynch mobeja. Verenhimo se miehen näköjään tiellä pitää.

Joachim Seetaucher

"teinipoikaa puukotettiin ruotsinkielisessä Vaasassa"

Vaasan väestöstä ruotsinkielisiä on noin 25%.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #137

23 %:

Vaasalaisista noin 71 % on suomenkielisiä ja noin 23 % ruotsinkielisiä. Muunkielisten osuus kaupungin väestöstä on noin 6 %.

http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Etusivu/Tietoa_Vaasasta

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #137
Jukka Kaulanen Vastaus kommenttiin #142

Sulle!
Joskus tuollaisista uutista vedettiin huikeat johtopäätökset, kirjoitettiin hysteerisiä kirjoituksia oikein kansanedustajan toimesta ja oltiin suurmarsseja järjestämässä.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #145

En ole oikein aaltopituudellasi. Kirjoitit "tässä sen näkee taas", kun jotakuta poikaa on puukotettu Vaasassa. Miten se liittyy tähän keskusteluun ylipäätään?

Jukka Kaulanen Vastaus kommenttiin #147

Se liittyy! Tampereen pizzapalon (3 kuollutta suomalaista) jälkeen Päivi Lipponen oli järjestämässä suurmarssia, koska hän oletti kyseessä olleen rasistinen teko. Turkkilaiset kuitenkin itse asialla.

Sekin olisi tosin ollut kova juttu hänelle, jos suomalaiset polttivat oman ravintolansa ja turkkilaisia kuoli.

Suomessa uutisoidaan aina suuresti jos ruotsinkieliselle sanotan "Fy, fan", mutta täälläkin on vähätelty suomenkielisiin kohdistuneita uhkailuja.

Eilen kirjoittelin täällä virolaisten rikollisesta kohtelusta Suomessa, mutta yhdeltäkään pölhösuvakilta ei heille sympatiaa heru.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #150

Uutinen vaasalaispojan puukottamisesta ei kuitenkaan eroa uutisesta espoolaispojan puukottamisesta eikä tiedonannossa juuri muuta kerrottu kuin että poikaa on puukotettu. Ei tästä kukaan voi mitään marsseja alkaa vaatia. Moistahan tai jotain vastaavaa tapahtuu koko ajan siellä sun täällä. Hiukan kaukaa olet hakenut aasinsiltaa, mutta antaa olla, ettei mene "jankkaamiseksi".

Jukka Kaulanen Vastaus kommenttiin #154

Se nyt oli niin homer simpsonia, että olisi luullut järkevän suomalaisen ymmärtävän.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #150

----- ja elämä jatkuu jatkumistaan kohti kuolemaa.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #147

Kuka asian otti esille, vaikka se ei tänne kuulu?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aikoinaan olin komennushommissa Paraisilla Partekilla. Samanlaisia, ladalla ajavia haalarit päällä olevia työntekijöitä kuin kuka tahansa, ainoa ero, puhuivat ruotsia. Usein unohdetaan, myös ruotsinkielisten joukossa on pienellä palkalla töitä tekeviä, toimeentulon kanssa kamppailevia "taviksia", eivät kaikki ruotsinkieliset ole syntynyt kultalusikka suussa. Itselläni on syntynyt käsitys, ruotsinkielisten joukossa tuloerot ovat suuremmat kuin suomenkielisten.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Eivätkä saa säätiöiltä mitään. Suomalainen kesäfestarijärjestäjä lupaa pitää ruotsia esillä, niin avustus on taattu. Tiedetään.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

"Itselläni on syntynyt käsitys, ruotsinkielisten joukossa tuloerot ovat suuremmat kuin suomenkielisten."

Totta, todella rikkaita suomenkielisiä kun on kovin vähän.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En kannata pakkoruotsia enkä pakkosuomea ja olen vapaan kielivalinnan puolella, mutta vaikea ymmärtää miksi ihmiset kiihkoilevat puolin ja toisin.

"Suomi on ruotsalainen" ohjelma oli minusta mielenkiintoinen, enkä ymmärrä tätä närkästystä. Se kertoi Suomen historiasta tietyn näkökulman ja that's it. Näkökulmia maailman mahtuu.

En myöskään ymmärrä perussuomalaisten närkästystä Paula Salovaaran kirjoituksesta. Vaikka kuinka vihaisi suomalaista kielipolitiikkaa, voi tuollaiset tappouhkaukset tuomita. Kuin myös ruotsinkielisten törkeät tekstit.

Jukka Kuhaselle taas kerran peukutusta. Järkevää, kiihkotonta analyysia.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vitopäät käyttävät vähäisimmätkin syyt mellastaa ja tuoda itseään esille. Milloin jalkapallon tai jääkiekon parissa. Tällä kertaa ajatus lepää katsomoissa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Myöhemmin sitten sen suomalaisen lapsen murhassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi on ruotsalainen" ohjelma oli minusta mielenkiintoinen, enkä ymmärrä tätä närkästystä. Se kertoi Suomen historiasta tietyn näkökulman ja that's it. Näkökulmia maailman mahtuu."

Tässä tapauksessa on oleellista ettei muita näkökulmia edes esitetä, koulujenkin historiopetus alkaa Suomen autonomiasta ja Ruotsi saa vähäisen maininnan, kieli ei sitäkään.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ohhoh,onpas täällä kovat kielikeskustelut menossa.

Olin koko päivän suunnittelemassa sissimarkkinointia ja mikrovaikuttamista.

Näitä kieliblogeja alkaa olla jo aivan liikaa.
Kannattaa seuraavat puoli vuotta käyttää aika hyödyllisemmin eli kampanjan 131 edistämiseen.

Työtä on vielä paljon, kansalaisaloitteita allekirjoitetaan aika laiskasti kaikenkaikkiaan..

Eli tietoisuutta kansalaisaloitteista tulee lisätä.

Ensi viikolla pitäisi alkaa avioliittoaloite, ja uskon,
että saamme siitä vetoapua,
koska 131 on kuuden kärjessä tällä hetkellä ekalla sivulla
kansalaisaloitepalvelussa.

Homoille suon avioliitto-oikeuden, jotta he saavat täyden tunnustuksen seksuaaliselle identiteetilleen, mutta vaadin samalla itselleni KIELELLISEN IDENTITEETIN koskemattomuuden tunnustamista -
tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä.

Kielellistä identiteettiä tulee kunnioittaa aivan samalla
kuin seksuaali-identiteettiä tai uskonnollista identiteettiä ja vakaumusta.

PAKKORUOTSI on IDENTITEETIN PAKKOMUOKKAUSTA, institutionaalista, valtiojohtoista aivopesua,
verrattavissa ihmisoikeusloukkauksena homojen "eheyttämiseen".

MINÄ EN AIO EHEYTYÄ! POIS PAKKORUOTSI!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Onko Juha niin, että saat palkkaa poliittisesta sissimarkkinoinnista ja mikrovaikuttamisesta?

Seppo Honkamaa

Jouni, oletko nimimerkki Pertti Ilonen trolli, joka täältä ajettiin pois. Katkerakin ehkä. Lopeta häriköinti, toisaalta don't feed the troll...

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #186

Enpä tosiaankaan tiedä kuka olet. Itse esiinnyn omalla nimelläni.

Googlaapa huviksesi.

Muista, että tietojani et saa julkaista missään, etkä kerätä minunkaan tiedoistani mitään rekisteriä yhtään minnekään. (Henkilötietolaki.) Olen tässä asiassa tarkkaakin tarkempi, koska juuri oli nämä Jyväskylän tapahtumat.

Pyydän sinua ystävällisesti heti lopettamaan nimittelyni. Lopeta se välittömästi.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #192

Ainakin siinä lentoturmia käsittelevässä blogissa kommenttisi olivat hyvin tervetulleita. Nimellä, iällä ja kaikella sillä muulla ei ole niin väliä. Kunhan asiassa pysytään. Vaikka toki uskon sanaasi.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

On ainakin kaksi muutakin menossa, käy kurkkaamassa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ruotsinkielen tulisi olla vapaaehtoista. Täällä olen kuitenkin aistivinani lynkkaustunnelmaa. Ei näin.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Mutta eikös me olla oltu lynkkauksen kohteena 40 vuotta. Mene lukemaan Lallin blogi, siellä on taas uutta asiaa.

Heikki Tala

Kiitos ahkerasta osallistumisesta keskusteluun. Aloitukseni tarkoitus oli osoittaa, miten ohutta suomenruotsalaisten sivistys on, jos joku uskaltaa kajota Suomen vinoutuneeseen kielipolitiikkaan. Toinen pointti on kansakunnan kipeä suhde Ruotsiin ja ruotsalaisuuteen.

Tämä vuosi on suomen kielen juhlavuosi, sillä heinäkuun lopulla tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Aleksanteri II nosti suomen kielen virallisen kielen asemaan. Ruotsinkielinen hallintoeliitti pystyi viivyttämään asiaa 40 vuodella, mutta kaiken aikaa olemme muutamista takaiskuista huolimatta edenneet kohti kielivapautta ja pohjoismaisen mallin mukaista virallista yksikielisyyttä, jossa valtavan suuren enemmistön äidinkieli on ainoa virallinen kieli - Ruotsissa ruotsi ja Suomessa suomi.

Käykääpä allekirjoittamassa http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Katsotaanpa...

finlandssvensk: "Du är inte bättre än nazisterna i Nazityskland"
- Rumasti sanottu, erittäin rumasti, tappouhkausta tuossa ei ole

Finländare : "Höpö,höpö. Du är inte finländare. Jag lovar att köpa enkel biljett åt dig till Ryssland om du lovar att stanna där. Här vill vi inte ha Dig."
- Taas rumasti, vähättelevästi. Vihjaus kyyditykseen tuossa on, ei tappouhkausta.

F-Svensk: "Det är ett mysterium varför du inte flyttar österut där du hör hemma."
- Mielipide. Ei ollenkaan asiallinen. Ei mitään tappouhkaukseen viittaavaa.

Stig: "En del på denna sida borde söka professionell hjälp."
- Ei tappouhkausta. Ei vaikka kuinka kuvittelisi.

Weiron: "Och Heikki Tala borde få möjlighet att ställa sig först i kö."
- Asiayhteys ei selviä. Tässä saattasisi olla peitetty uhkaus - tai sitten ei.

Fiskarn: "Heikki Tala, kan gå och lägga sig Finland förblir tvåspråkig internationell och öppet , du har dina purfinne vänner i Karelska skogarna i Ryssland där hör du hemma."
- Missä on tappouhkaus? Poliittinen kannanotto ei ole sitä.

Svenskfinland: "Även då var svenskfinland på barrikaderna och ockupanten förpassades till den eviga vilan med ett finlandssvenskt blysigill. Tala skit kan många."
- Ilmeisesti tämä oli Talan kompastuskivi. Hän ei tajunnut eroa sortovuosien venäläisen ylivallan ja - itsensä välillä. Paskanpuhuminen ei ole kiellettyä, ei kummallakaan kielellä.

orrkulla: "Som svenskspråkig patient skulle jag vara livrädd att skötas av en Tala, som inte tycks ha lärt sig något från nazi-tysklands uppkom och fall."
- Tässä on viittaus Talan ammattiin. Taas rumasti sanottu, mutta ei uhkaavasti.

Siis. Mistä hatusta blogisti vetää itseensä kohdistuvia tappouhkauksia, joita ei näköjään todistettavasti ole?

Miksi tämä kirjoitus ja etenkin millä perusteella otsikko?
Kielikysymyksistä toki sopi keskustella. Mutta Tala ei ole saanut tappouhkauksia, toisin kuin hän väittää.

"Tala skit kan många".

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

Antti, eikö nykyisen suvaitsevaisen katsannon mukaan riitä että kohde tuntee olevansa uhattu. Ainakin tämä pätee muihin kuin suomalaisiin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Aikoinaan vaimollani oli selittämätön karhujen pelko. Nyt hän on kohdannut karhuja, pelko on mennyt.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #202

Väitätkö, että peruskoulun poikaviikareilla on ruotsipelko?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #217

Tässä blogikirjoituksesahan ei ollut kyse poikaviikareista vaan Heikki Talasta joka kuvittelee saaneensa tappouhkauksia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Oliko niin, että tuota asiaa vietiin poliisille? Ymmärsinkö oikein tässä kohtaa?

Eipä vaan vaikuttaisi poliisilla ollleen mitään tutkittavaa asiasta. Mitään uhkauksia kun ei noissa ole. Näin maallikkona vaikuttaa tältä. Että ymmärrän täysin poliisin toimintaa. Vähiä resursseja pitää poliisin muutenkin kohdentaa reaalisiin uhkiin.

Olen kohtalaisen varma, että toimittajiin kohdistuneet uhkaukset tutkitaan tarkasti. Asia on niin VAKAVA, että oletan, että vähintään syyttäjänlaitos kiinnostuu asiasta. Toimittajat ovat median edustajina Suomen perustuslain suojaaman sananvapauden keskiössä.

Heikki Tala

Nuo eivät ole tappouhkauksia, vaan aivan viime päivien kommentteja HBL:ssa nimettömiltä suomenruotsalaisilta osoittamaan suomenruotsalaista "sivistyneisyyttä". Tuo Schaumannin "suomenruotsalainen lyijysineetti" on minulle suunnattu verhottu uhkaus, vaikka kuinka yritätte selittää sen pois. Varsinaiset pommiuhkaukset ja kuula kalloon tulivat jo muutama vuosi sitten. Samoin nimettömät puhelut, joista ei jälkeä jäänyt. Tein tosiaan tutkimuspyyntöjä muutamista ensimmäisistä ja paperit löytyvät Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta. Nykyisin viis välitän, jos sattuu, niin sattuu.

Netissä leviteltiin kotiosoitettani, uhattiin tulla Järvenpään torille, toissapäiväksi pyydettiin Raaseporiin Ekenesin torille "keskustelemaan, sain myös tervetulotoivotuksen Pohjanmaalle, jossa kuulemma on isot maasturit karjapuskurein ja minulle voi sattua "onnettomuus". Ei, tietenkään tuollaiset eivät ole tappouhkausia, mutta jokainen niistä toteutuessaan johtaa hengen menetykseen tai vakavaan loukkaantumiseen - veri ei sentään lentäisi Ruotsiin asti.

Suomenruotsalaisten ja muiden pakkoruotsittajan pohjaton raivo henkilöäni kohtaan johtuu siitä, että uskallan tuoda omalla nimelläni ja kasvoillani näitä ruotsalaisuuden ikävämpiä ja synkempiä puolia ihmisten tietoisuuteen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Nyt on ystävällisesti kysyttävä, että väititkö sinä niiden kommenttien olevan tappouhkauksia?

Ymmärsinkö lainkaan sitä, mitä asiasta kirjoitit aiemmin?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Alftan kirjoitti: "- Ilmeisesti tämä oli Talan kompastuskivi. Hän ei tajunnut eroa sortovuosien venäläisen ylivallan ja - itsensä välillä. Paskanpuhuminen ei ole kiellettyä, ei kummallakaan kielellä."

Sitähän minäkin. Tala ei joko "ymmärrä" lukemaansa tai on ovela ja kuvittelee että hänen agitoimansa ihmiset eivät ymmärrä. Vaikuttaa siltä, etteivät tosiaan ymmärrä, kaikki menee alas kuin rasva hanhen kurkusta.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Ahaa, nyt syytät ihmisiä tyhmyydestä, et sentään vainoharhaisuudesta. No, näillä mennään :)

Peter Hallberg

Minä haluaisin ymmärtää, mistä tässä kohkauksessa on oikeasti kysymys. Se, miten asiat ovat olleet sata vuotta sitten, ei voi olla rationaalisnen peruste tällaisille tuntemuksille.

Pakkoruotsi on kokonaan eri juttu Sen mielekkyydestä voi olla eri montaa mieltä, enkä itse sitä kannata.

Mutta se, että joku suhtautuu ruotsin kieleen ja ruotsalaisuuteen sellaisella emotionaalisuudella kuin moni tekee, tuntuu käsittämättömältä. Nähtävästi aina tarvitaan joku selitys omalle pahalle ololle.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Juuri tuosta siinä on kyse. Aihe on kyllä monimutkainen. Yleensä ratkaisut EIVÄT ole yksinkertaistettavissa, vaikka joku poliittinen taho sellaista "helppoa ratkaisua" koettaisikin markkinoida.
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_projection

KOETTU huono sosiaalinen status esim korreloi kroonisen stressitilan kanssa. (Esim. työttömyys, YT.neuvottelut tai irtisanomisuhka tai ihan vaikkapa avioero. tms.)
http://www.wired.com/magazine/2010/07/ff_stress_cure/

Jari Sarasvuo sanoi fiksusti taannoin tutkittuun aineistoon nojautuen, että nykyihmisen suurin pelko on "Sudden loss of social status."

Se taas johtaa liian helposti siihen määrittelemättömään "pahaan oloon". Josta normipsyyke tarvitsee usein sen ulkopuolisen "syypään".
http://en.wikipedia.org/wiki/Scapegoating
Joka on siis yksi psykologisen projektion historiallinen muoto.

Jos vaikka se yksi "ulkoinen pahan olon syy" poistettaisiin, pitäisi taas löytää jokin ulkoinen syy, joka poistettaisiin
ja taas pitäisi taas löytää jokin ulkoinen syy,
joka "poistettaisiin,"
ja taas pitäisi taas löytää jokin ulkoinen syy,
joka "poistettaisiin." Ja niin edelleen. Ja kierre on valmis.

Näiden havaintojen vuoksi teen itse paljonkin työtä sen eteen, ettätällaiset haitalliset kierteet saadaan katkaistua. Mieluummin ihan alkuunsa. Monesti kyse on siitä, että kuinka tunnistaa "yhteiskunnalle haitallinen kierre".

Ehkä voisi miettiä kasvatuksen keinoja, että ihmiset ymmärtävät, että jokaisen tulee osata itse hallita omaa "oloaan". Ulkopuolinen sitä ei vain yksinkertaisesti voi tehdä: Koska emootiot ovat jokaisen ihmisen sisällä.

Tässä esim yksi loistava koulutuspaketti, jota esim. opettajille jo annetaan:
http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/2d4ba6d7-14e9-40...

Lisää tuon kaltaisia voisi olla hyvä olla. Muillekin, kuin opettajille.

Mitä muita keinoja voisi olla?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Esim yo-tutkinnossa reaalin pilkkomisen vinouttava vaikutus on otettu tarkasteluun ja asia aiotaan korjata. Vain ruotsi on ikuisuusasia, johon ei voi koskea, ja kaikki sitä vaativat ovat itsetunnoltaan alta arvostelun muka.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Toivotko itsellesi pysähtyneisyyden tilaa, olo olisi kuin seisovassa vedessä. En usko. Miksi saarnat sitä toisille?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

"Mutta se, että joku suhtautuu ruotsin kieleen ja ruotsalaisuuteen sellaisella emotionaalisuudella kuin moni tekee, tuntuu käsittämättömältä. Nähtävästi aina tarvitaan joku selitys omalle pahalle ololle."

Selasin eilen illalla viikonlopun antia. Vaikuttaa joukkopsykoosilta suhteettomuudessaan ja raivokkuudessaan. Tala on joko yksi näistä "sairastuneista" tai hän levittää sitä tietoisesti ja tarkoituksellisesti.

Koulujen ruotsin opetuksesta näissä ei enää ole kyse, se alkaa ilmetä tekosyynä. Kyse on tietyn kansanosan demonisoinnista, keinoista ja totuudellisuudesta piittaamatta.

Erittäin epäisänmaallista, vähintäänkin.

Heikki Tala

Suomenruotsalaiset ovat useamman tutkimuksen mukaan saaneet epäisänmaallisen leiman (Folkting 1996, Civic 2000, Virrankoski 2003). Siihen ovat vaikuttaneet monet tekijät, mutta suurin oli suomenruotsalaisten tekoset viime sodissa ja erityisesti niiden jälkeen. Vasta sotien jälkeen heidän puolustustahtonsa tosissaan heräsi, kun piti oikein lain ("vi har ju lagen, lagen, lagen" kuten Kirsi Virtanen Yle Radio yhdessä totesi - ja RKP hoiti hänet pois palkkalistoilta) voimalla torjua karjalaiset sotapakolaiset 'pyhältä ruotsalaiselta maalta' Ruotsi-kortin avulla (maanhankintalaki 1945). Erittäin epäisänmaallista, vähintäänkin!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #206

Heikki Tala, tämäkö on selityksesi sille, että mitään tappouhkauksia ei ollutkaan? Rehellisyys on tärkeää, Heikki Tala. Oma kritiikitön kannattajakuntasi ei ehkä ymmärrä, luotat kenties heidän heikkoon kielitaitoonsa tai he eivät välitä, kunhan saavat haastaa kieliriitaa.

Ja toivotaan että nuo kiukkuiset puheet ja loukkaukset laantuvat välittömästi. Ketään ei saa loukata. Mitä itse ajattelit tehdä sen eteen? Mielestäni sinä olet vain ja ainoastaan lietsonut.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #208

"Reippahasti lietsomaan, rautaa tässä taotaan" lauloimme jo kauan sitten Talankylän yläkansakoulussa. Siitä alkaen olen lietsonut erinäisiä asioita ja nyt tavoite on suomalaisten oikeus saada itse valita ne vieraat kielet, joita he haluavat opiskella. http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Toinen tavoite on muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, että maastamme tulee aito pohjoismaa eli virallisesti yksikielinen (toki pieni osa Suomea on jo virallisesti yksikielinen, niin että enemmistön äidinkieli on ainoa virallinen ja vähemmistökielisiltä on käytännössä poistettu kaikki kielelliset perusoikeudet lasten koulutuksesta ja seurakunnista alkaen - siis Ahvenanmaa).

Suomenruotsalaisilla ja Rkp:llä on miljardien eurojen verovapaa säätiövarallisuus, jota vastikään käytettiin teettämällä kaksi 10-osaista aivopesusarjaa, joilla yritetään vakuuttaa, että Suomi on ruotsalainen. Minulla on vain tämä internet, mutta näyttää sekin toimivan ihan mukavasti.

Peter Hallberg Vastaus kommenttiin #210

"Toinen tavoite on muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, että maastamme tulee aito pohjoismaa eli virallisesti yksikielinen"

Tämän virkkeen logiikka ei avaudu asiaan vihkiytymättömälle. Onko siis yksikielisyys aidon pohjoismaan keskeinen tunnusmerkki?

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #212

On - siis virallinen yksikielisyys; Ruotsissa ruotsi, Tanskassa tanska, Norjassa norja(t), Islannissa islanti (ja Ahnevanmaalla ruotsi). Voimme toki laajentaa sen Suomen lukuunottamatta myös kaikkiin Itämeren rantavaltioihin; Venäjällä venäjä, Virossa viro, Latviassa latvia, Liettuassa liettua, Puolassa puola ja Saksassa saksa. Suomi virallisine kaksikielisyyksineen (suomi 90 %, ruotsi 5 %) on todellinen kummajainen. Ja se maksaa meille hirivttävän paljon joka ainoa vuosi.

http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Peter Hallberg Vastaus kommenttiin #215

Tämä on hyvä tehdä ihmisille selväksi.

Useimmat pakkoruotsin vastustajat vastustavat pakkoruotsia, mutta suhtautuvat myönteisesti kaksikielisyyteen. Moni on jopa sitä mieltä, että pakon poistaminen olisi eduksi kaksikielisyydelle.

Heikki Tala ei tähän joukkoon kuulu, koska hän vastustaa kaksikielisyyttä.

Kumpi näistä ideologioista on kansalaisaloitteen taustalla?

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #225

Vapaa kielivalinta on ensisijainen ja hyvin demokraattinen valinta, ja sen vastustaminen on sen vastakohta eli diktatuurin ilmentymä.

Nykyiset päättäjät, etunenässä pääministeri, opetusministeri, kuntaministeri ja heidän lakeijansa toimivat täysin demokratian vastaisesti.

Kaksikielisyys täysin tarpeeton valtava kuluerä. Tässä päättäjille kohde, mistä säästää.Yksikielisten suomenruotsalaisten edut voidaan helposti turvata alueellisesti.

Suositan kansanäänestystä, ensin pakkoruotsista.

Jatkoa seuraa takuuvarmasti: turha on potkia tutkainta vastaan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #230

Aika ronskia kutsua suomalaisia asioita diktatuurin ilmentymiksi. Onko tuo lievää liioittelua vai kenties värikkäitä kielikuvia?

Voisitteko rouva Saskia ystävällisesti perustella tuollaista väitettänne?

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #225

Kummallakin asialla on oma kansalaisaloitteensa:

kielivapausaloite on http://ruotsivapaaehtoiseki.fi

ja virallisen yksikielisyyden aloite on: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/36

Minä olen kannattanut kumpaakin aloitetta. Kielivapausaloite on saanut selvästi enemmän kannattajia kuin virallinen yksikielisyys. Molempiin on kuitenkin mahdollisuus saada vähintään 50.000 kannattajaa, jolloin eduskuntaan nousee kaksi kansalaisaloitetta, jotka koskevat ruotsin kielen asemaa Suomessa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #210

Ilmeisesti tässä lietsomisessa tarkoitus pyhittää keinot.

Tala roiskuttaa verta, yli valtakunnanrajojen, mikä "veri" osoittauttuu ketsupiksi.

Koulujen kielenopetus on toki tärkeä keskustelun aihe. Mutta nythän ei ole siitä kysymys, vaan tekoverestä millä Tala haluaa koristella julkisuuskuvaansa - ilmeisesti marttyyrin sädekehän toivossa.

Tappouhkaukset ovat hyvin vakava asia. Tala ei ole saanut tappouhkauksia.
Loukkaavat kommentit ovat ikävä asia nekin, mutta eri asia.

Hiukan ihmettelen mitkä ovat Talan perimmäinen motiivi tässä kirjoituksessa. Koulujen kielenopetuksen uudistaminen se ei ole.
Herää myös kysymys siitä, mikä on Talan esittämien asioiden yleinen totuusaste. Tästä kirjoituksesta totuutta saa kaivaa tikulla. Riekaleita löytyy, vähemmän puhtaita.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #222

Jos yhteiskunnassa yleisesti leviää ajattelutapa (asenne), että tarkoitus pyhittää keinot, on sillä yllättävän paljon haittavaikutuksia koko yhteiskunnalle.

http://en.wikipedia.org/wiki/Might_makes_right

Se on aika kauan ollut paradigmana. Useassa paikassa se on korvattu paljon toimivammilla paradigmoila.

Useasti se vain ei oikein ota toimiakseen toivotulla tavalla.
http://en.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #222

Helsingin Sanomat roiskuttaa verta Ruotsiin asti! Minusta toimituspäällikkö Salovaaran pääkirjoitus oli yhtä harkittu provokaatio kuin suomenruotsalaisten verovapaiden miljardisäätiöiden rahoittama ohjelma "Suomi on ruotsalainen". Ohjelman juontaja Seppälä tiesi sohaisevansa tulenarkaa aihetta ja muutti jo kaksi viikkoa ennen ohjelman ulostuloa puhelinnumeronsa salaiseksi.

Jostain syystä ruotsin kieli Suomessa nauttii yhä vähemmän suosiota. Se näkyy mm. siinä, että ylioppilastutkinnon rakenneuudistuksen jälkeen ruotsin kirjoittajien määrä on pudonnut pakkokauden 42.000:sta viime vuoden 19.000 tuhanteen. Sen vuoksi Rkp vaihdatti ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtajaksi suomenruotsalaisen Patrik Scheininin. Sitä ennen muutettiin asetusta, jolla poistettiin yliopistoilta mahdollisuus vaikuttaa valintaan. Kolmannes lautakunnan jäsenistä irtisanottiin ja tilalle valittiin Rkp:lle mieluisat jäsenet.

Tänään on säätytalolla yleisötilaisuus klo 17, missä Scheinin esittelee suunnitelmaansa. Toinen alustaja on yo-lautakunnan edellinen puheenjohtaja Aatos Lahtinen. Lisäksi puheenvuoro on Helsingin yliopiston vararehtorilla. Tavoite on palauttaa pakkoruotsi ylioppilastutkintoon. Tulkaapa muutkin kuuntelmaan, missä mennään.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #235

Kyllä näköjään Helsingin Sanomat roiskutti verta, aika raflaavasti.
En välttämättä ole samaa mieltä kyseisen päkirjoitustoimittajan sanomisista - linkki itse tekstiin olisi paikallaan, niin voisin ottaa kantaa.

Oleellista tässä on kuitenkin se, että kirjoituksessa käsitellään todellista, tapahtunutta asiaa: raakaa tappouhkausta.

Sinun kirjoituksesi, Heikki Tala, sen sijaan käsittelee Sinua. Törkeitä kommentteja, jotka olet muljauttanut mielessäsi tappouhkauksiksi, sitten tuoden ne esille sellaisina blogissasi.

Joko tahattomasti tai tieten puhut lööperiä. Paula Salovaara ei kirjoita lööperiä. Tässähän lienee jonkinmoinen ero?

Suomen kansalaisena voit aivan vapaasti vihata ketä haluat ja mitä viiteryhmää haluat. Täällä on mielipiteen vapaus. Eri asia on sitten yllyttäminen vihaan jotakin henkilöä tai ryhmää kohtaan. Sen laki kieltää.

Nyt, viikonlopun aikana, joissakin "kielikeskusteluissa" on nähdäkseni koeteltu laillisuuden rajoja. Oma kirjoituksesi on eräs niistä joka poiki kommentteja joita toimitus on poistanut. Itse kirjoitus oli välillisesti provosoiva, etenkin jos väittämäsi tappouhkauksista olisi pitänyt paikkansa. Tavallaan, tätä kärjistynyttä tilannetta ajatellen, oli onni että tulit kirjoittaneeksi perättömiä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #240

Tässä linkki, ole hyvä:
http://www.hs.fi/paivanlehti/paakirjoitukset/Veri+lentää+Ruotsiin+asti/a1362731799574

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #222

Mistähän kirjoituksestani on kyse, Alfthan? Nro 210? Mikä siinä ei pidä paikkaansa? Jos totuuden riekaleita olet löytänyt, niin toteat itsekin niiden olevan likaisia. Juuri sitä on ahvenanmaalainen äärirasistinen kielipolitiikka suomenkielisiä kohtaan. En missään tapauksessa halua yhtä raakaa, sortavaa ja syrjivää kielipolitiikkaa suomenruotsalaisia kohtaan Manner-Suomessa kuin on Ahvenanmaalla suomenkielisiä kohtaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #239

Jos blogisti esittää blogissaan saaneensa tappouhkauksia - mitkä sitten lähemmin tarkasteltuna eivät sitä ole, niin sanoisin että blogistin väittämä ei pidä paikkaansa.
Se että käyttää harhaanjohtavaa ja vääristeltyä tietoa blogikirjoituksen perusteina on likaista touhua.

Tätä ei muuta vähääkään se mitä Oolannin flikat tai Myrkyn poijjaat noin yleisemmin tekevät. Olkoon raakaa tai kypsää. Blogistin kirjoitus haisee.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #241

Hieman tuoksahtaa AA:n vastauskin. Jo ensimmäisessä kirjoituksessani toimituspäällikkö Salovaaralle on yksi selkeä tappouhkaus eli minulle on "varattu suomenruotsalainen lyijysinetti, joka lähettää minut ikuiseen lepoon". Se on vain yksi monista, joita vuosien varrella olen saanut ja Keski-Uusimaan poliisilaitokselta saatte aikaisemmat minulle lähetetyt alkuperäiset tappouhkaukset.

Tiedän kokemuksesta, että suomenruotsalaiset ja muut pakkoruotsittajat eivät kaihda mitään keinoja vääristelläkseen kirjoituksiani omia tarkoitusperään tukeviksi.

Ahvenanmaa on meille suomalaisille peili, joka kertoo ruotsalaisen kielirasismin äärimmilleen kehitellyn nykyaikaisen version. Ruotsin historia puolestaan kertoo samaa satojen vuosien ajalta aina 2000-luvulle asti. Siellä ihan oikeasti lensi suomalainen veri. Menetelmät ovat hienostuneet nykyaikaa lähestyttäessä, mutta perustarkoitus on sama - suomalaisuuden tukahduttaminen Suomessa ja Ruotsissa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #246

Kopannkaka luktar illa.

"Även då var svenskfinland på barrikaderna och ockupanten förpassades till den eviga vilan med ett finlandssvenskt blysigill."

Otetaanpas vielä kerran. Heikki Tala tässä siis samaistaa itsensä sortovuosien venäläisvirkamiehiin ja erityisesti kenraalikuvernööri Bobrikoviin, mihin ylläoleva lainaus viittaa.
Ruotsin verbi "ockupera" on suomeksi "miehittää", "ockupant" - miehittäjä. Aivan ilmeisesti käynnissä on ollut keskustelu niiden vs. näiden isänmaallisuudesta, ja kommentoija on vedonnut historiaan.

Millään täysjärkisellä selityksellä tästä ei voida vetää johtopäätöstä että kyse olisi ollut Heikki Talasta. Puhuneeko mies edes venäjää?
Ymmärrän kyllä jos sanan merkitys on jäänyt hämäräksi ja lause siten väärin tulkituksi, mutta on aikamoista härkäpäisyyttä väittää edelleenkin että Heikki Tala = Nikolai Bobrikov.
Tämä alkaa mennä farssin puolelle, ja kirjoittaja saattaa aivan turhaan itsensä naurunalaiseksi.

"Silloinkin ruotsalainen Suomi oli barrikadeilla, passittaen miehittäjän ikuiseen lepoon, suomenruotsalaisella lyijysinetillä". Kyse on siis sortovuosista ja sen ajan aktivisteista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_aktiivinen_vas...

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #253

Kovin tärkeää näyttää olevan yritys selittää pois suomenruotsalainen kaunokirjalliseen muotoon puettu tappouhkaus. Siinä tietenkään veri ei lennä Ruotsiinasti, vaan asia hoidetaan nätisti "suomenruotsalaisella lyijysinetillä" a la Schaumann, Hohenthal, Tandefelt ja keitä kaikkia heitä nyt onkaan.

Huomatkaa virkkeen aloitus "Även då" - siis "myös silloin". Venäjän taitoni ei ole kovin kummoinen, mutta ruotsia ymmärrän erittäin hyvin! :-)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #256

Tunsin aikoinaan kullankaivajan jonka lempinimi oli "Veri-Kauhanen".
Lempinimen historia erikseen. Koirani puri kerran Veri-Kauhasta nenään.

Nyt meillä on sitten uusi "Veri-Henkilö". Wannabe-tappouhkailtu.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #259

No niin, Alfthan alkaa vetää länkiä kaulaansa. Minä kun hallitsen ruotsin paremmin kuin monet uskovatkaan. ;-)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #260

Nyt sitten sopisi odottaa todistelun hallitsemista.

Blogikirjoituksessa esitetty kokoelma ruotsinkielisiä enemmän tai vähemmän solvaavia kommentteja ei yksikään täytä tappouhkauksen kriteeriä.

Tästä on kyse. Perättömästä väittämästä.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #261

Yksi HBL:n kirjoitus täyttää kaikki tappouhkauksen kriteerit ja se riittää. Muut ovat esimerkkejä siitä, millaiseen alatyyliin anonyymeinä esiintyvät suomenruotsalaiset kykenevät.

Toimituspäällikkö Salovaaralle kirjoitin tappouhkaukset monikossa, koska niitä on vuosien varrella tullut useampia aivan kuten äsken TV:ssa kuulimme dopingjupakassa tapahtuneen hiihtoliiton väelle. Silloin poliisi selvitti ainakin yhden tapauksen.

Todisteluni alun alkuaan on ollut pätevä ja tuo "Även då" tekee siitä aukottoman. Puhumattakaan siitä, että lähes kaikki yksittäiset poliittiset murhat Suomessa ovat suomenruotsalaisten tekemiä. Eli niihin kannattaa suhtautua vakavasti - yhtä vakavasti kuin HS suhtautui "Suomi on ruotsalainen" propagandasarajan juontajan saamaan ikävään uhkaukseen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #262

Saattaa hyvin olla, että Sinulle on tullut jossain vaiheessa keskustelupalstoilla tappouhkauksia, en minä sitä epäile.

Nyt vain on niin, että et osoita sitä toteen. Edelleenkään viittaus tapaukseen Bobrikov ei mitenkään indikoi tappouhkausta, tuossa muodossa missä sen esität.

Listassasi huolestuttavin oli vihjaus jonoon, mikä saattaisi olla peitetty uhkaus, mutta kun et mitenkään tuo esille otteiden kontekstia, jää sekin tyhjäksi, arvailun varaan.

Jos haluat että saamasi mahdolliset tappouhkaukset otetaan vakavasti, on Sinun syytä osoittaa että sellaisia on tullut. Keräelmä repliikkejä keskustelupalstalta ei etenkään nän vakavassa asiassa riitä näytöksi - etenkin kun "tappouhkaus" mihin viittaat on oma tulkintasi. "Även då - silloinkin - ei nyt tässä todista yhtään mitään.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #263

Olisi tietenkin eduksi, jos osaisi ruotsia, kun yrittää tulkita noita HBL:n solvauksia ja tappouhkausta minua kohtaan. Tuo jono tarkoittaa tuossa yhteydessä mielenterveyshoitoa eli se on kommentti edelliseen virkkeeseen - ei sen vakavampaa. "Åven då" eli 'Silloinkin asialla oli suomenruotsalainen tappaja, joka lähetti toisen henkilön ikuiseen lepoon suomenruotsalaisella lyijysinetillä'. Siinä kirjoittaja on tarkkaan miettinyt sanamuotoa, miten esittää tappouhkaus. Silloinkin asia hoidettiin ampumalla, joten se voidaan toistaa nytkin.

Onko niin, että tuo rivi suomenruotsalaisia julkisuuden henkilöiden murhaajia (Schaumann, Hohenthal ja Tandefelt) on edelleen hieman kiusallinen asia?

Muista saamistani tappouhkauksista en ottanut kopioita, vaan ne löytyvät Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta, josta kinnostuneet voivat niitä kysellä.

"Suomi on ruotsalainen" ohjelman tekijät tiesivät, mitä olivat tekemässä ja varautuivat kansan vihaiseen reaktioon mm. muuttamalla puhelinnumeronsa salaiseksi jo etukäteen. Siis harkittu provokaatio. Sekään ei oikeuta vihastuneita tekemään tappouhkauksia. Mutta HS:n toimituspäällikön pääkirjoitus asiasta on vähintään erikoinen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #264

No otetaanpa kolmannen kerran.

"Även då var svenskfinland på barrikaderna och ockupanten förpassades till den eviga vilan med ett finlandssvenskt blysigill.
Heikki Talan käännös:
'Silloinkin asialla oli suomenruotsalainen tappaja, joka lähetti toisen henkilön ikuiseen lepoon suomenruotsalaisella lyijysinetillä'.

Kyseisessä lauseessa ei mitenkään ilmaista "suomenruotsalaista tappajaa", kuten Heikki Tala tämän mielessään kuvittelee.
Kyseisessä lauseessa "svenskfinland" viittaa ryhmään, kokonaisuuteen, jonka teolla kirjoittaja ylvästelee.
Lauseessa ei ole uhkailua, vaan patrioottista suomenruotsalaisuuden (svenskfinland) kehuskelua, pikkupoikien tapaan (mun iskä vs. sun iskä)

"Tappaja" on kokonaan Heikki Talan omaa kuorrutusta kakkuun.
Lauseen loppuosassa ei ole kyseessä "toinen henkilö" vaan sanan "svenskfinland" tapaan käytetään substantiivia "ockupant" kuvaamaan ryhmää, tässä tapauksessa "miehittäjä" edustaa silloista venäläistä sortovaltaa.

Kyseisen lauseen kirjoittajaa ei voi tässä syyttää mistään muusta kuin liioittelusta, pröystäilystä. Tosiasiassahan "svenskfinland" - ruotsinkielinen väestönosa - ei noussut yhtenä miehenä sortovaltaa vastaan, vaan useimmat pysyivät kotikonnuillaan ja kalavesillään, arkisessa työssään kuten ennenkin. Muutamat höyrypäät littyivät aktivistien riveihin tai tekivät omatoimisesti iskuja, tunnetuimpana näistä Eugen Schauman.

Jos Heikki Talalla olisi tallessa ne todelliset tappouhkaukset joihin hän selityksissään viittaa, nousisi hänen uskottavuutensa ns. normaalitasolle. Nyt uskottavuus on rymissyt alas, selitysten myötä vain lisää.

Ehkäpä kopiot Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen varastoimista todellisista tappouhkauksista olisivat nyt tässä tarpeen?

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #266

Nyt vain kipin kapin K-U poliilaitokselle, Antti Alfthan. Voin antaa valtakirjan, jolla Antti Alfthan saa ne katsottavakseen.

Paljon Alfthan näkee vaivaa selittääkseen tappouhkauksen ja salamurhat isänmaallisiksi suomenruotsalaisiksi teoiksi. Kuitenkin kaikki merkittävät poliittiset murhat Suomessa ovat suomenruotsalaisilla lyijysineteillä tehty; Eugen Schaumann, Lennart Hohenthal ja Ernst Tandefelt.

Toisaalta AA antaa minulle aiheen toistuvasti kirjoittaa suomenruotsalaisuuden likaisemmasta puolesta, josta mielellään he vaikenisivat. Nyt Calle Haglund siivoaa kauhealla kiireellä RKP:n nettisivuja Freudenthalista, jota hänkin ilmeisesti pitää suomenruotsalaisuuden ytimen yhtenä hävettävänä ruumiillistumana. Siivoustalkoot aloitti RKP:n ex-puheenjohtaja Stefan Wallin, kun netissä ihmettelin, että puolue pitää A O Freudenthalia henkisenä isänään. Nyt vuorossa on vuoteen 2007 asti jaettu Freudenthal-mitalin piilottelu. Myös Wikipediaa on puhdistettu freudenthalilaisista mietelauseista.

Vuonna 1918 suomenmielinen kielipoliittinen vakausmus riitti siihen, että valkoisella puolella toimineen miehen suomenruotsalaiset teloittivat. Puhumattakaan Västankvarn pojkarien tekosista Etelä-Suomessa. Silmitöntä tappamista, josta punaisten puolella taistelleista vain ruotsinkieliset säästettiin. Sotasurmaprojektissa alettiin lähestyä totuuden lähteitä, jolloin hankkeen suomalainen johtaja nopeasti vaihdettiin suomenruotsalaiseen. Professori Heikki Ylikangas ehti yhden ainoan kerran TV:ssa kertoa punaisten sotasairaalan potilaiden, lääkärien ja hoitajien tappamisesta, jossa säästyi vain ruotsia kiireesti puhumaan alkanut hoitaja.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #267

Anteeksi nyt. Antti Alfthan taisi kyllä tehdä parhaansa saadakseen selvyyden, että pitääkö aikaisempi väitteenne paikkaansa.

Turha lienee alkaa leimaamaan sen vuoksi. Uskottavuuden rippeistä voisi vaikka pitää kiinnikin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #267

Kiitoksia!
Osoitteeni on Kelväntie 282, 81570 Kelvä. Kannattaa varmaan lähettää kirjattuna.
Valtakirjaan tarvitsisin kopiointiluvan, omaan käyttöön. Luonnollisesti en julkaise tekstejä ilman lupaasi, mutta voisin ne nähtyäni ja analysoituani julkaista kantani niihin, luvallasi, mikä toivottavasti kohentaisi uskottavuuttasi tältä osin, julkisuuden henkilö kun olet.

Huomasin vasta nyt, että tuo perin pohjin käsitelty lause "Även då var svenskfinland..." on tuossa blogikirjoituksessasi julkaisemassasi ruotsinkielisesten kommenttien valikoimassa ainoa, mikä ei ole solvaava.

Paradoksi. Tilanne olisi koominen ellei muu lista olisi niin törkeä.
Kiinnität huomiosi ainoaan kommenttiin missä kyse ei ole Sinun persoonastasi.
Tältä pohjalta on ymmärrettävää että tuo ainokainen "viaton" tulee tulkituksi henkilöön kohdistuvaksi sekin.

Ai niin. Oletko siis sitä mieltä, että ruotsia puhuvalla väestönosallamme on erityinen verenhimoisuus jonkinlaisena kulttuuriperintönä, jos ei peräti geneettisenä piirteenä? Jutustelusi alkaa mennä aika hurjaksi, näköjään.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #269

Valtakirja lähti tänään 2 lkn kirjeessä Kelvään Antti Alfthanille.

Suomenruotsalaisilla on hyvin ikävä historiallinen taakka näissä poliittisissa murhissa ja muissa veritöissä. Mistä se johtuu, sitä en tiedä. Totean vain historialliset tosiasiat, joita valitettavasti edelleen tukee tuo uusin nimetön tappouhkaus HBL:n nettikeskustelussa "suomenruotsalainen lyijysinetti" kaikessa makaaberissa kaunokirjallisessa muodossaan. ;-)

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #266

Minä ymmärrän tuon lauseen passiivina tyyliin 'jopa silloin paha sai palkkansa'. Se on kohtelias tapana suoralle 'jo silloin sinut olisi passitettu manan maille'. Eihän englanninkielinen passiivikaan 'you know, when you try hard and do your best you will succeed' viittaa sinuun, vaikka vilisee sinä-sanoja.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #270

Hyvä yritys, Riitta :) Lauseessa on passiivimuoto jo ilman ylimääräisiä ymmärryksiäkin. "Förpassades" - tässä on käytössä sana jolle on suora ja selvä suomenkielinen käännös: passitettiin. Ja sanan etymologiassa on taustalla ihan oikea matkustusdokumentti. Nykyinen merkitys ja käyttö on sekä ruotsin- että suomenkielessä täsmälleen sama.

Ongelmana on edelleen se, että lauseessa ei ole mitään viitettä keskustelun toiseen osapuoleen, on vain historiaan liittyvä kohde "ockupant". Elvistely menneitten sukupolvien tekemisillä ei ole millään muotoa laitonta, vaikka se usein on lapsellista ja tyhmää.

You need to try harder you know. Much harder. Even then you won't succeed, gaining nothing much, I'm afraid.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #272

Tässä tuo anonyymi tappouhkaus täydellisenä:

Svenskfinland: Det är onödigt att kommunicera med landsförrädare! Bobrikov hade även han synpunkter och en egen agenda men det var en agenda som inte var i linje med vårt Finland och finlandsspråk; svenska och finska. Även då var svenskfinland på barrikaderna och ockupanten förpassades till den eviga vilan med ett finlandssvenskt blysigill. Tala skit kan många.

Viesti oli osoitettu minulle eli nimetön uhkailija piti minua maanpetturina, jotka on ollut tapana lähettää ikuiseen lepoon suomenruotsalaisella lyijysinetillä.

Ja tässä lisää suomenruotsalaista "sivistynyttä" kielenkäyttöä:

Rasse skåldö
Suomi24 RKP 8.3.2013 19:05
-9

Heikki, du e ju saatan knäpp. Vaddå historia och suolampi. Kom nu jävlar ut ur ditt mujluktande skåp och berätta för oss vanliga finlandssvenskar vem i helvete freudenthal är och vad vi gjort för att fittas med nån.

Kom till Ekenäs torg imorgon klockan 13 så får vi tala.

Ja onhan näitä tallennettuna pilvin pimein:

Uhkaus HBL 241202012
Bomarsund (unregistered) wrote, in response to Heikki Tala:
Kanske bör du inte åka till Åland. Sådana svenskhatare och lögnare som du kan lätt råka ut för en "olycka" där! Säkrast att stanna hemma i "Suomi"!

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #274

Tulihan se sieltä, mutta pitkään piti herutella!

Asiayhteydessään, maanpetturiksi herjattuna ja Bobrikoviin rinnastaen, tuossa ensimmäisessä on peitetty uhkaus.

Samoin "Ekenäs torg" - uhkaa väkivallalla. Ja puhuu kovasti rumia freudenthalista ja yleensä.

Samoin "Bomarsund". Ei puhu rumia mutta uhkaa "onnettomuudella".

Erittäin ikävää luettavaa. Nyt siis todettakoon, että Heikki Tala on saanut anonyymeilla keskustelupalstoilla tappouhkauksia.

Itse en ole saanut tappotuomioita kymmeniin vuosiin - tosin aikoinaan kyllä pari kertaa, korvaan kuiskattuna - joten en osaa kuvitella tunteita ja pelkoja mitä nuo herättävät.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #279

Eli minä ymmärsin tuon lauseen oikein ilman asiayhteyttä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #280

Heh ;)

Olen havainnut että ymmärrät lähes kaiken mitä viiteryhmäsi väittää ilman asiayhteyttä.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #281

No myönnätkö edes etten ole niin huono kuin väitit. Pakkoruotsin vastustavat osaavat paremmin ruotsia kuin sen kannattajat. Johtuuko se siitä, että teillä on muuten rajoittuneempi maailmankuva kuin meillä?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #282

Et ole niin huono kuin en väittänyt :)

En lähde kehuskelemaan ruotsin taidoillani, mutta luettua yleensä ymmärrän.

Onko tilastoa pakkoruotsin vastustajien ruotsin taidosta?
Pakkoruotsin kannattajia täällä on vain Janne Salonen, ja hänkin vain harjoitusvastustajana. Suomenkielinen, hänkin.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #286

Sanoit, että voin unohtaa turhan yrittämisen, koska en kuitenkaan tule sitä saavuttamaan.

Äsken opin uusia tanssiaskeleita ja sain niistä kehuja.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #286

Tiedän vain omasta tasostani, mutta eipä ole tullut testattua.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #281

Salonen ja Nyqvistkin ovat linjoilla peukuttamassa, mutta vastausta ei kuulu.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #281

Kielitaito ei joka paikassa tarvitse asiayhteyttä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #285

Tuo aforismi jäi minulle hämäräksi.
Asiayhteys saattaisi avata sitä :P

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #287

Esim. 'kirja': vaikka et näe sitä tekstyhteydessä, tiedät osapuilleen mihin mitä se tarkoittaa ja mihin todellisen elämän ilmiöön sillä viitataan.

Virkkeen jokaisella sanalla on merkitys ja kohde, mihin sillä viitataan. Viitauksen ei tarvitse olla konreettinen, se voi olla vertauksellinen, 'Nyt sait vähän noottia', se voi sisältää arvoarvostelmän 'Se yrittää olla niin Napoleonia että', se voi olla ivallinen 'Sähän olet oikea Einstein' jne. Noissa lauseissa nootti ei tullut Neuvostoliitosta, Napoleon ei asu Ranskassa, Einstein ei puhu englantia, mutta merkitykset ovat niin selkeästi vakiintuneita että laajempaa tekstiyhteyttä ei tarvita.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #279

Tämmöseltäköhän Väinämöisestä tuntui, kun se lauloi porukkaa suohon?

Nyt seuraa tanssiharkat, keksikää nyt jotakin mukavaa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #284

Vetäydyn nuolemaan haavojani ja rassailemaan pönttötietokoneen rautaa.

På återseende!

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #272

You're wrong so you don't need to be afraid.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #272

Ja merkitys voi olla kuvainnollinen molemmissa kielissä, vai kuinka?

http://mobil.pitea-tidningen.se/Default.aspx?id=60...

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #272

Totta kai ockupanten viittaa Talaan. Suomenruotsalaiset kokevat Talan ockupantina. Kuka heistä pelkillä historian tiedoilla rupeaisi yleisönosastossa elvistelemään?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #261
Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #208

Tämä on sinun panoksesi Salosen vähemmistöblogiin:

"Orsila on ilmesesti yöllä käynyt häthätää lisäämässä aloitteeseen linkin taloudellisista tukijoista? Taisi tulla kova kiire?"

Jari Reinikka

Moni suomenruotsalainen on perustellut minulle pakkoruotsia ja ruotsinkielisten erottelua suomenkielisistä mm. suomenruotsalaisen identiteetin säilymisellä. Tunne paljon suomenruotsalaisia, mutta en ole vielä ymmärtänyt millainen on tämä identiteetti jota pitää puolustaa pakkoruotsilla ja ihmisten erottelulla. Voisiko joku suomenruotsalainen selittää lyhyesti mitä on suomenruotsalainen identiteetti?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Hyvä kysymys. Jos ruotsinkielisten identiteettiin kuuluu oleellisena osana suomenkielisten pakolliset ruotsin opinnot niin on aika muuttaa identiteettiä.

Viimeistään ruotsi vapaaehtoiseksi-kansalaisaloitteesta syntynyt keskustelu paljastaa,että ruotsin kielen pakollinen opettelu ei ole pedagogiikkaa vaan politiikkaa.

Siksi: Politiikka pois kouluista!

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Tuo taitaa olla tärkeä pointti: ruotsinkielisten identiteettiin kuuluu suomenkielisten pakolliset ruotsin opinnot.

Tuula Saskia

Otaksun , että suomenruotsalaista identiteettiä ei kyseisten henkilöiden mielestä uhkaakaan mikään. Ankkalammen vesi on yhtä kirkasta kuin ruotsalainen snapsi.

Mutta he kokevat, että reviiri on uhattu. Sinne on ilmaantunut vääränoloisia, jotenkin epämuodostuneita ja rumasti äänteleviä lajitovereita, jopa parittelun kautta.

Jos ne häädetään, rauha palaa lammelle. Mutta niitä tuntuu saapuvan ja saapuvan lisää. Ääntelevät entistä äänekkäämmin. Miten häätää?

Hjälp Carl, Stefan, Astrid, Kimmo osv.!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #251

Jos saan ystävällisesti todeta, niin aika erikoisia kommentteja ilmeisen sivistyneeltä ihmiseltä.

Mistä moinen purkaus?

Jotenkin tämä taas alkaa vaikuttaa siltä, että aggressiivisuudella yritetään hiljentää ne, jotka "eivät ole teidän joukoissanne."

Toistan tässä: Ei ole mitään joukkoja. Olemme kaikki suomalaisia.

On kyllä liikaa kuohuvia tunteita. Se on selvä.

Jari Reinikka

Kukaan ei osaa avata tätä suomenruotsalaista identiteettiä? Jännää, että siihen kuitenkin vedotaan.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Ruotsinkieliset ovat olleet hiljaa viime aikoina. Liekö saaneet ylemmältä taholta ohjeet.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #227

Kanske. Joku suomenruotsalainen voisi vaikka kirjoittaa aiheesta blogin. Ehkä suomenruotsalaisen identiteetin ymmärtäminen auttaisi suomenkielisiä ymmärtämään pakkoruotsin tarpeellisuutta ja mitä tarkalleen ottaen suojellaan, kun ihmisiä erotellaan kielen perusteella.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #228

Hyvä Jari. Yhdestä asiasta olen täysin samaa mieltä kanssasi.

On hyvä, että ihmiset ymmärtävät toisiaan. Se takaa varmimmin Suomessa yhteiskuntarauhan nut ja tulevaisuudessa.

100% varmuudella.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #229

Yleensä erimielisyydet ratkotaan joko neuvottelemalla tai äänestyksellä.

Kumpaa vaihtoehtoa kannatat?

Tämä dilemma ei voi jatkua ikuisesti.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #231

Asoita ratkaistaan myös keskustelemalla. Sitähän tässä haparoiden moni yrittää tehdä. Keskustelukulttuuri ei Suomessa ole ihan vahvaa tai perinteikästä.

Mielestäni tästä asiasta on tehty turhaan dilemmaa. Ihan turhaan. Sikäli on ehkä aika ottaa vähän aikalisää.

Liikaa tunteita. Liikaa kierroksia.

Sen verran kohtasin jo itse epärehellisyyttä ns. "pakkoruotsin vastustamisessa", että tuskin itse asiaan lähden. Ihmetyttää monien tarve jakaa kansakunta kysmyksellä "Kenen joukoissa seisot". Itse seison Suomessa suomalaisten joukossa.

Kenen etua ajaa jakaa kansakunta? Ei ainakaan suomalaisten etua.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #236

Miksi tehdä dilemmaa, kysyt.

Sitähän ei tehdä, se on. Sen typerin muoto on pakkoruotsi. Se ei ole tunnekysymys, vaan realistinen järkikysymys, jonka puolustaminen on absurdia.

Kaikkien suomalaisten etu on monipuolinen kielitaito, jota talouselämä suorastaan vaatii.

Mikään väite ei tätä kumoa.

Puhut muutoin harvinaisen jesuiittamaisesti: suomalaiset suomea puhuvat eivät toivo mitään sen enempää kuin yhtenäistä ja tasa-arvoista suomalaista yhteiskuntaa. Myös kouluissa ja niiden pihoilla!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #244

Tarkoitatko Tuula jesuiittamaisuutta kenties kohteliaisuutena? Kun uskon hyvään ihmisessä, voin pitää kommenttiasi rakentavana ja keskusteluyhteyttä luovana. Jos se ei ole kohteliaisuus, niin sitten edellisen lauseen loppuosa kääntäen katseeni muualle tuosta lauseestasi.

Allekirjoitan EDELLEEN sen, että hyvääkin asiaa voi viedä eteenpäin siten, että se yhdistää Suomea ja suomalaisia. Yhdistää suomalaisia. Riippumatta siitä,
mitä kieltä äiti on puhunut lapsensa kanssa lämpöisessä ja rakastavassa kodissaan.

Jos asiasta ei tehdä dilemmaa, niin sittenhän kaikki on hyvin. Ainakin tuosta asiasta olemme samaa mieltä. Meillä on siis keskusteluyhteys.

Itseäni mietityttää TAAS se, että jälleen kerran "hyvää tarkoittavaa asiaa" käytetään pahan keppihevosena. Jälleen kerran. Ihmiskunnan historia on täynnänsä näitä.
http://janne1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134966-kans...

Mitä luulet Tuula? Koska me ihmiset opimme?
http://www.lucifereffect.com/

Ja kyllä. Hyvä kielitaito on eduksi. Siinäkin olemme täysin samaa mieltä.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #248

Hyvä kommentoija,

hyvin tiedät, että se ei ollut kohteliaisuus.

Tietänet myös, että tämä pakkoruotsi-kysymys on saanut mittasuhteet, johon valtiovallan tulisi pian reagoida.

Suomalaisten tulee saada opiskella haluamiaan kieliä resurssien rajoissa.

Pakkoruotsi on muutettava vapaaehtoiseksi.

Ovatko nämä mielestäsi kohtuuttomia vaateita?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #252

Vastaan mielelläni, pyytäisin ensin vastaamaan tähän:

Miksi Tuula päätit yrittää loukata minua? En liene loukannut sinua muuta kuin luultavasti olemalla eri mieltä. Antaako tämä oikeutuksen yrityksellesi loukata minua?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #228

Käy, Jari, lukemassa Anne Lindellin blogi: Pohjanmaa avautuu.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jari,
näissä keskusteluissa ei juuri näe suomenruotsalaisia. Täytyy vain yrittää tulkita.

Mitä taas Heikki Talaan tulee, niin tunnistaisin hänellä kunniakkaan jalasjärveläisen sukunimen. Jotain hyvääkin pitää muistaa sanoa :)

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #232

Niin kai, mutta kai täältäkin löytyy joku joka osaisi avata asiaa. Täälläkin on moni vedonnut identiteetin menettämiseen jos ruotsin opiskelu olisi valinnaista sekä samoin myös siihen miksi on järkevää erotella ihmisiä kielen perusteella. Hieman typerää vedota asiaan jota ei osata/haluta edes selittää muille.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #232

Joitakin harvoja vain.

Sopii miettiä, eikö ole valmiutta keskusteluunkaan, saati neuvotteluihin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #243
Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #243

Uskoisin että valmiutta keskusteluihin olisi, mutta Jarin kaltaisia tasapuolisen harkitsevia kommentoijia tarvittaisiin paljon enemmän kunnon keskustelun aikaansaamiseksi.
Anne Lindellin avauksesta tykkäsin, vaikka en ole välttämättä samaa mieltä. Annella on tietoa asiastaan, kirjoitus ei perustu vihaan tai rakkauteen.

Mutta säännöllisesti keskustelut kielen opetuksesta kääntyvät täällä rähinäksi missä asian syrjäyttää asenteet ja ennakkoluulot. Siinä ei dialogi kerta kaikkiaan toimi.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #232

Tai varsinaissuomalaisen sukunimen, tahi helsinkiläisen venäläisen emigranttisuvun omaksuman sukunimen, taikka kahden satakuntalaisen suvun sukunimen - minä kuulun toiseen näistä viimeksi mainituista Tala-suvuista.

Heikki Tala

Tässä linkki esitysgrafiikkaani, missä tarkastelen Ruotsin, Norjan ja Venäjän/Neuvostoliiton suhtautumista omiin suomenkielisiinsä vuosisatojen saatossa:

https://plus.google.com/photos/1004080732845116148...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koska hurrit eivät kykene pakkoruotsista asiallisesti keskustelemaan joutuvat he vääristelemään ja saivartelelemaan epäoleellisilla tai kuvitelluilla asioilla. Tästä johtuen keskustelusta ei tule koskaan mitään tolkkua vaan järjetöntä ohihuutelua.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Ehdotan tässä uutta näkökulmaa Hesarin blogistille:

Kielikysymyksen nurinkurisuus on karmaiseva: mitä Pohjanmaan syrjäisessä kylässä asuva hyötyy tässä elämässä siitä, että esim. kaikki kajaanilaiset opiskelevat ruotsia. Lipponen perustelee, että ei sitä tiedä, jos vaikka joku kajaanilainen muuttaa Pohjanmaalle.

Nämä asiat eivät todellisuudessa kohtaa millään tavalla. Kajaanilainen/koko Suomi paahtaa ruotsia samaan aikaan kun Pohjanmaan nuori ei uskalla lähteä ihmisten ilmoille, koska ei osaa suomea.

Heikki Tala

Nyt on tärkeää, että saamme kansalaisaloitteeseen http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi 50.000 allekirjoitusta. Ensimmäiset 8.000 ovat nyt koossa.

Toimituksen poiminnat