SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?

  • SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?
  • SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?
  • SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?
  • SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?
  • SUU MAKEAKSI, SILMÄ KIRKKAAKSI, VATSA KURALLE?
Maailman terveysjärjestö WHO haluaa sokerin kulutuksen puoleen nykyisestä! Tervetuloa vain yrittämään. Täytyy kai selittää, minä kun meinaan olen ennen ollut. Olin näet Lääkintöhallituksessa lähes 40 vuotta sitten aktiivisesti työskentelemässä sokerin kulutuksen hillitsemiseksi. Tietyistä ajoituksen yhteensattumasta siitä kehkeytyi melkoinen sokeriristiretki, jonka tyrskyt ylittivät jopa Atlantin valtameren.

Hallitus nosti vuoden 1975 alussa hieman sokerin hintaa ja minä löin löylyä kiukaalle sanoen, että korotus ei riitä. Siitä nousi melkoinen äläkkä ja TV2 teki sokeritietoiskun, jossa olin mukana esiintymässä. Se sai kansainvälistä huomiota ympäri maailmaa.

Oliko kampanjoinnilla vaikutusta? Jos katsotte sokerin ja karkin kulutuskäyriä, niin mielenkiintoinen notkahdus tapahtui 1970-luvun puolivälissä. Kyllä siihen vaikutti myös öljykriisi ja sen aiheuttama maailmanlopun tunne. Vaikutus hävisi myös aika pian ja kulutus jatkoi kasvuaan. Sokerissa tapahtui myöhemmin selkeä siirtymä 40 kilosta nuppia kohtia nykyiseen 35 kilon tasoon, mutta karkkien syönti on räjähtänyt 14 kiloon per naama vuodessa.

Ainoa tekijä, joka lähes lopetti sokerin ja karkin syönnin Suomessa oli sota-aika 1939-45. Mielummin kuitenkin makeaa kuin sotaa! (4 kuvaa)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Onko sokerin syönnistä muuta haittaa kuin hampaiden reikiintyminen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Melkoisen sama mitä syöt jos et huolehdi hampaistasi.Kohtuus kaikessa.Melkein kaikki mitä suuhusi tunget sisältää niin sokeria kuin suolaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suoritettuja limonadeja pidetään mahdollisesti haitallisina. Ovat ehkä osasyy lisääntyvään ylipainoon..

Veikko Penttinen

Mikko, sokeri on addiktoiva aine, se lihottaa paljon tehokkaammin kuin rasva ja sitä on vaikea välttää, koska teollisuus lisää sitä joka paikkaan. Sekään ei riitä, vaan nyt pannaan sokerin sijaan maissisiirappia, joka on halvempaa ja vielä koukuttavampaa kuin sokeri.

Sokeri vaikuttaa myös aivoihin ja sitä kautta mielialaan. Suurin piirtein smoin tuloksin kuin muutkin huumeet, aluksi tuntuu hyvältä, mieli melkein piristyy, mutta ajan mittaan seurauksena on mielialan laskua. Joillakin hyvin nopeasti, jotkut pärjäävät joten kuten loppuelämänsä. Aivn kuin tupakan, viinan ja se semmoisten kanssa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nämä idiootit kun haluavat nostaa verotusta niin kaikki kelpaa.Joutuvat taas ihmiset voin,sokerin jne.hakemaan muilta mailta,kuten lihat ja juustot jne.
Kyllä se järjen käyttykin olisi sallittua.
Jokainen tajuaa ettei sokeria ollut edes tarjolla ns.rahvaalle kuin sotien jälkeen.Ylellisyys tavaraa se oli vielä pitkään.Kun tavalliset ihmiset pystyivät sitä sitten hankkimaan tottakai sen kulutus nousi.Se on aivan sama millä sitä mittaillaan se mitä ei ennen kaikilla ollut mahdollisuus ostaa/käyttää tottakai se näkyy tilastoissa nousuna.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin... on jotenkin perin kummallista, että Suomessa koulutus, varallisuus, tieto ja ruuansaantimahdollisuus ovat huippuluokkaa, kuitenkin kansa syö(tai syötetään) itsensä sairaaksi sokerin avulla. Hauta kaivetaan hampain. Onko sokeri liian hyvä bussiness.

Pitäneekö paikkansa jokin aika sitten lehdessä ollut ajatus, että Suomessa on maailman terveimmät lapset, mutta sairaimmat vanhukset.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Tarkennusta olisi vaadittu jo seitsenkymmen luvulla!
Sokeripussimme sokeri on puolet gluoosia, ja puolet fruktoosia.

Fruktoosihan on muodostunut ongelmaksi, koska sen palamiseen tarvitaan
hyvää vanhanajan rasvaa, eli sitä mitä on kielletty!

Glukoosin insuliini hoitaa, ei fruktoosia.

Marjoja on aina syöty kerman kanssa, koska silloin fruktoosi "sulaa".

Hedelmiä kehoitetaan diabeetikoiden nautittavaksi, vaikka ei anneta
rasvaa! Suurin ongelma on se rasvaisen pähkinän ja kerman puuttuminen.
Hedelmää ei missään maailmassa syödä ilman rasvaa, jos mennään
perinteen mukaan. Niinpä pysyttiin terveinä.

Mikael Kerokoski

Epäilisin että suurin osa tulee piilosokerina pullasta, leivoksista, jugurteista, kastikkeista , limsoista jne. Raakasokeria ja karkkiakin toki varmasti kuluu, mutta valitettavasti valmisruuissa ja eineksissä on melkoisesti sokeria.

Toimituksen poiminnat