Häkellyttävä tutkimustulos - pakkoruotsi saa huutia

  • Åbo Akademin tutkimus 22.12.2014
    Åbo Akademin tutkimus 22.12.2014

 

Åbo Akademi yhdessä Tampereen ja Turun yliopistojen kanssa teki mittavan tutkimuksen suomenkielisten suomalaisten suhtatumisesta ruotsin kieleen.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1419215630306

Suomalaisuuden Liitto ry on vuodesta 1990 teettänyt Taloustutkimus Oy:llä tutkimuksia suomalaisten suhtatumisesta pakkoruotsiin, joten minulle ÅA:n ym tutkimuksen tulos ei sinänsä tullut yllätyksenä, sillä jokaisessa tutkimuksessa 1990-2013 selkeä enemmistö on ollut pakkoruotsin poistamisen kannalla.

Yllätys tänään oli pakkoruotsin vastustajien osuuden nousu 74 prosenttiin! Tein liitetaulukon ÅA:n taulukosta yhdistämällä jokaisessa kysymyksessä puoltavat ja vastustavat osuudet. Sen perusteella suomenkieliset suomalaiset jakautuvat melko tasan ruotsiin, runsas puolet näkee ruotsin myönteisenä ja melkein toinen puoli kielteisenä.

Pakkoruotsille tulos tietää kylmää kyytiä, mutta sen siis jo tiesimme - 74 % haluaa pakkoruotsin pois ja  yöi 60 % pitää muiden kielten kuin ruotsin opiskelua hyödyllisempänä
. Suomenruotsalaisia kylmää varmaan muutama muukin tieto suomenkielisten asenteissa ruotsin kieleen ja ruotsinkielisiin:

  1. Joka toinen suomenkielinen pitää suomenruotsalaisia etuoikeuttuna ryhmänä.
  2. Joka toisen suomalaisen mielestä valtio ja kunnat käyttävät liikaa rahaa ruotsinkielisiin palveluihin
  3. Peräti 40 % katsoo, ettei ruotsinkielisille tarvita palveluita heidän äidinkielellään.

Tulosten luotettavuutta lisää poikkeuksellisin suuri otos - lähes 7.400.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Pakkoruotsista luopumisesta on tehtävä yksi eduskuntavaalien pääkysymyksistä.
Pakottaa kaikki puolueet ottamaan siihen kantaa yhä uudestaan ja uudestaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jatkuva riesa: mediassa tuollaisia selvityksiä sanotaan tutkimuksiksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tässä nyt julkaistussa tutkimuksessa on se hyvä puoli, että sen on tehnyt ÅA yhdessä Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa.

Suomalaisuuden Liitto ry:n teettämiä tutkimuksia on voitu väheksyä (täysin aiheettomasti) teettäjänsä takia. Nyt julkaistua ei voida.

Jospa nyt alkaisi tapahtua. Ainakin kevään eduskuntavaalien jälkeen tarvitaan uusi suunta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Taidanpa äänestää Kankaanniemeä eduskuntavaaleissa. 19.4.15 on äänestyspäivä jos muistan oikein.

Heikki Tala

Kyllä, eduskuntavaalit pidetään 19. huhtikuuta 2015 kunnioittamaan 76. syntmäpäivääni. ;-)
Lähtökohdat vaaleille ovat erinomaiset, kun käytettävissä on Åbo Akademin jättitutkimus suomalaisten mielipiteistä ruotsin kielestä ja suomenruotsalaisista. Otos oli huomattavan suuri, yli 7.000.Kansalaiskeskusteluosioissa peräti 20.000 (Tampere) ja 15.000 (netti)
Pakkoruotsista haluaa eroon 74 % ja se hipoo uutta ennätystä.

Jaakko Häkkinen

Pitkään pakkoruotsin vastustus on ollut siinä 2/3 kieppeillä, nyt siis jo 3/4! Kielivapauttajien aktiivinen elämöinti tästä epäkohdasta alkaa tuottaa tulosta - vielä kun viesti menisi puolueiden johtajille asti.

Kaikkien mudien puolueiden paitsi RKP:n kannattajien enemmistö vastustaa pakkoruotsia.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

No Vihreiden kannoista ei ihan heti selvää ota, ainakin edustajansa kannattavat pakkoruotsia heti RKP.n jälkeen eniten.
Toisaalta äänestäjän on nyt hyvä tietää ettei Vihreitä kannata äänestää jos Suomesta haluaa liberaalimman yhteiskunnan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Stubb mainostaa itseään edistyksellisenä vastakohtana muille.

Vaan jos toimittaja kysyisikin Stubbilta pakollisista ruotsin opinnoista vastakohtana valinnan vapaus niin sitten näkisi kansa mikä "uudistaja" Stubb muka on.

Se on edistyksellinen poliitikko,joka ymmärtää,että suomalaisten pitäisi opiskella suuria kansainvälisiä kieliä pakollisen ruotsin sijasta.

Samat pakkoruotsin kannattajat muistavat korostaa, että Suomi elää viennistä.

Mutta suurten vientimaiden kieliä ei kuitenkaan saa opiskella ruotsin sijasta. Siihen loppuu heidän ymmärrys. Eikä se joukko ole kovin vähäpätöinen.

Se vasta vanhakantaista poliitikkokuntaa on joka kannattaa yliopistoissa kaikille pakollista virkamiesruotsia. Tuohon asiaan pitäisi saada Stubbilta kanta (x-ulkomaankauppaministeri). Vaan toimittajat eivät kehtaa kysyä,ettäivät nolaisi haastateltavan.

Jonas Hellgren

" vielä kun viesti menisi puolueiden johtajille asti."

Puolueiden puheenjohtajat tietävät aivan tarkkaan mitä mieltä kansa on pakkoruotsista. Heidät on vaan helppo ostaa. Tulee säätiöille paljon, paljon halvemmaksi kuin yrittää ostaa koko suomenkielinen väestö.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Åbo Akademien selvitys on selvitys siinä missä muutkin. Sillä ei ole mitään merkitystä, kun päätöksiä aletaan tehdä. Raha ratkaisee siis raha todella ratkaisee. Follow the money amerikkalainen sanoi ja oli oikeassa.

Kyykkyruotsin kannattajat viivyttävät kansalaisaloitetta eduskunnassa siten, että sitä ei ennätetä käsitellä keväällä. Sinänsä tuo kansalaisaloite ei ole muuta kuin meidän kansalaisten ehdotus jostain tärkeästä asiasta, jonka eduskunnan pitäisi käsitellä kaiken taiteen sääntöjen mukaisesti. Pakkoruotsi on "tietenkin" aivan toinen seikka.

Ruotsinkielisten säätiöiden valtava omaisuus, jota käytetään puolueiden rahoituksessa on tekijä, jota ei voi edes yliarvioida. Sieltä kaikki lähtee ja sinne kaikki päätyy.

Siispä kansalaisaloitetta ei koskaan käsitellä eduskunnassa. Eduskuntavaalien jälkeen Rkp valitsee taas ketä se kelpuuttaa hallitukseen kanssaan. Itse asiassa suoraan sanottuna näin se menee. Muut puolueet voivat vain katsoa, mitä Rkp vaatii tällä kertaa ja suostua siihen tai jäädä hallituksesta pois.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kun meillä varustetaan jokin ilmiö sanalla "pakko", suurin osa kansaa vastustaa sitä - periaatteesta.

Jonas Hellgren

Näin pitääkin olla. Pakko ei kuulu vapaaseen yhteikuntaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä meidänkin yhteiskuntaamme kuuluu monenlaisia pakkoja - niitä vain kutsutaan velvollisuuksiksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #13

Pekka, pakko on voitava aina perustella. Voidaan perustella, miksi peruskoulu on pakollinen; miksi on matematiikkaa; miksi on vieraita kieliä. Vain sitä ei voida perustella, miksi kaikkien suomenkielisten on opiskeltava juuri ruotsia!

Vai osaatko sinä perustella sen?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Ei minulla ole mitäään erityistä syytä ajaa ruotsin kielen pakollisuutta. Pointtini oli se, että kun jokin asia leimataan pakolliseksi, sitä vastaan noustaan periaatteessa.

Luin itse koulussa ruotsinkieltä, ja siitä on ollut minulle hyötyä elämässäni. Tosin englanninkielestä enemmän.

Joku voi ajatella niinkin, että lapsille olisi hyödyksi opiskella vaikkapa juuri ruotsin kieltä, mutta kärsivät vahingon, kun eivät ymmärrä tai viitsi sitä opiskella. Mutta antaa ihmisten siis päättää itse - jokainen kärsii sitten itse vahingon, kun rajoittaa näin mahdollisuuksiaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #15

Varmasti englannin jättämättä opiskelematta kärsii paljon enemmän menetettyinä mahdollisuuksina. Moni muukin kieli voi mennä ruotsin ohi, vaikka viime kädessähän se riippuu henkilön omasta suuntautumisesta.

Voihan pakollisuus herättää negatiivisia tunteita, muttei minusta esim. koulunkäynnistä suuremmin napista: se tajutaan hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Vain tarpeeton ja perustelematon pakko ärsyttää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

"Vain tarpeeton ja perustelematon pakko ärsyttää."

Englanti on tietysti tärkeämpi kuin ruotsi, mutta ruotsin tarpeellisuus/tarpeettomuus on pitkälti subjektiivinen näkemyskysymys.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #17

Niin? Mikseivät ne, jotka subjektiivisesti pitävät ruotsia turhempana kuin saksaa tai venäjää, saisi opiskella ruotsin sijasta saksaa tai venäjää?

Millä oikeudella ja perusteella sinä pakotat ihmiset opiskelemaan ruotsia?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Katsopa tarkemmin kommenttini #15, jossa totean muuun muassa: "Ei minulla ole mitäään erityistä syytä ajaa ruotsin kielen pakollisuutta. Pointtini oli se, että kun jokin asia leimataan pakolliseksi, sitä vastaan noustaan periaatteessa."

Eräs (täysin suomenkieinen)ystäväni totesi: "niin kauan kuin Suomessa toimii arvostettu ruotsinkielinen yliopisto, myös ruotsinkielen opetus alemmilla asteilla on välttämätöntä koska se takaa vaihtoehtoja jatko-opinnoille."

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #17

Subjektiivisesti 74 % suomalaisista ei pidä ruotsin kieltä tarpeellisena pakolla opetettuna.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23
Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #13

Kuulostaisiko ruotsinosaamisvelvollisuus sitten yhtään paremmalta?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Kuulostaa pikemminkin sanahirviöltä. Asiaa ei voi enää muuttaa, sillä pakkoruotsi on sanana tullut jäädäkseen.

Toimituksen poiminnat