Tutkijan verkkokamari historiantutkijan vara-asuntona?

  • Mitalin toinen puoli
    Mitalin toinen puoli
  • ... ja toinenkin puoli
    ... ja toinenkin puoli

Sotahistorioitsija Jussi Jalonen pitää tutkijan verkkokamariaan historiantutkijan vara-asuntona ja nyt hän kommentoi toisaalla täällä Uudessa Suomessa tuoretta eduskuntavaalitulosta. Hän estää omasta mielipiteestään poikkeavia kirjoittamasta plokiinsa, joka lienee ymmärrettävää, koska hän Suomen historian Agricola-sivustolla esitteli tutkijalle mielenkiintoisia menetelmiään:

Jussi Jalonen arvosteli Suomalaisuuden Liiton kirjan "Itämaasta itsenäisyyteen - suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden vaikea suhde" arvostetussa Suomen historian verkostossa http://agricola.utu.fi/. Hän kirjoittaa  näin: ” "Itse en aio yrittääkään tonkia tuota plärää yhtään sen syvällisemmin, koska jo sen vilkaiseminen herättää ärtymystä. Se saattaisi olla hyvinkin täysin virheetön ja mahdollisesti kaikki sen irralliset faktankappaleet voisivat pitää paikkansa." http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&p=20127

Jalonen ei taida olla lukumiehiä, sillä tuossa Agricolan keskustelussa hän kirjoittaa professori Juha Janhusesta  näin: ”En yhtään mitään, koska en ole sitä lukenut, enkä Kanavaa pahemmin yleensäkään, kuten olen täällä aiemmin maininnutkin. Janhusesta olen saanut kuvan jokseenkin eksentrisenä henkilönä.” 
Edistystä on toki, että hän tuossa sentään ei ota kantaa kirjoitukseen, jota ei ole lukenut.wink

Suomalaisuuden Liiton kirjan voi lukea maksutta nettiversiona www.suomalaisuudenliitto.fi ja sen faktojen takana ovat mm. taloushistorian professori (emeritus) Erkki Pihkala  sekä  Osmo Apusen, Yrjö Blomstedtin, Jalmari Jaakkolan, Eino Jutikkalan, Einar W Juvan, Aira Kemiläisen, Kari Tarkiaisen, Heikki Ylikankaan, Päiviö Tommilan, Jukka-Pekka Lappalaisen, Jussi Nuortevan, Antero Mannisen, ym teokset. Ruotsalaisia tutkijoita edustavat Herman Lundstedt ja Maja Hagerman, jotka ovat ruotsalaisten rotuoppien tuntijoita.

Kulttuuriantropologi, FT Tapio Tammisen kirjaan "Kansankodin pimeämpi puoli" kannattaa tutustua. Se valottaa rotuoppien, syrjinnän ja ruotsalaisen kansalliskiihkoilun historiaa, joka on pidempi kuin usein kuvitellaan. Monet kansankodin pimeämmän puolen kysymyksistä koskevat myös Suomea ja suomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ymmärrän Jussi Jalosen inhaa suhtautumista Suomalaisuuden Liiton esittämää historiannäkemystä vastaan.

Jaakko Häkkisen esittämä filogian pohjalta suomen kielimurteiden leviämisen historia on mielestäni paljon uskottavampi. Häkkinenkään ei tunnusta germaanisten kielten jatkuvuutta Suomen alueella, vaikka hän olettaakin germaanista kieltä puhuvien asuneen Länsi-Suomessa ennen länsikantasuomen puhujia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mihin Häkkinen on muuten hävinnyt?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lienee vain vapaaehtoisella tauolla. Hänen plokit ovat täällä jäljellä ihan kuvan kanssa.

Heikki Tala

J Jalonen ei siis halunnut edes avata Suomalaisuuden Liiton kirjaa, joten hän ei voi tietää, mikä on liiton historiannäkemys. ;-)
Hän ei myöskään siedä omasta näkemyksestään poikkeavia mielipiteitä omassa plokissaan, vaan välittömästi panee pysyvän eston päälle. Tutkijan nimikkeelläkin kulkee monenlaista väkeä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jalosen asenteen ei kuitenkaan pitäisi olla este ilmeisen väärän historian tulkinnan korjaamiselle?

Vai onko Tohtori Jalonen teidän piireissänne niin arvovaltainen tiedemies?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei kai Suomesta löydy yhtäkään historioitsijaa, joka olisi lähtenyt tuota noteeraamaan (lue: vaivautumaan) tosissaan.

Heikki Tala

Jussi Jalonen: "Itse en aio yrittääkään tonkia tuota plärää yhtään sen syvällisemmin, koska jo sen vilkaiseminen herättää ärtymystä. Se saattaisi olla hyvinkin täysin virheetön ja mahdollisesti kaikki sen irralliset faktankappaleet voisivat pitää paikkansa." http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=...

Yksikään tohtori, joita olen saanut kouluttaa, ei olisi noilla kommenteilla koskaan saanut tohtorin arvoa. Jos aikoo Suomen historian Agricola-verkostossa jotakin sanoa historiasta, niin minimivaatimus on lukea kirja, josta mielipiteensä kirjoittaa.

Tosin muillakin tässä ketjussa onn lukemisvaikeuksia, sillä Suomalaisuuden Liiton kirja perustuu Suomen historian arvostettuihin tutkijoihin: Erkki Pihkala, Osmo Apunen, Yrjö Blomstedt, Jalmari Jaakkola, Eino Jutikkala, Einar W Juva, Aira Kemiläinen, Kari Tarkiainen, Heikki Ylikangas, Päiviö Tommila, Jukka-Pekka Lappalainen, Jussi Nuorteva, Antero Manninen .. Ruotsalaisia tutkijoita edustavat Herman Lundstedt ja Maja Hagerman, jotka ovat ruotsalaisten rotuoppien tuntijoita.

Tämä ilmeisesti on herättänyt erityistä närää, koska kirjan faktapohja on vankka. Katsomme kirjassa harvemmin julkisuudessa käsiteltyä suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden kipupisteitä. Nyt on myös kulttuuriantropologi Tapio Tamminen avannut ruotsalaista rotuhygieniaa. Folkhälsanhan ei päästänyt eugeniikasta väitellyttä Markku Mattilaa rotuarkistoonsa, joka kuulemma "oli tältä osin järjestämättä".

Vähä vähältä avautuu tämä ruotsalaisuuden ikävämpi ja synkempi puoli, josta suomalaiset ovat saaneet kärsiä satoja vuosia. Suositeltavaa lukemista ovat myös FT Mirkka Lappalaisen kirjat.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Muiden arvostelujen perusteella tässä "tietokirjassa on kyse silkasta revisionistisesta historiasta. Muualla tällaisia historiantulkintoja on saatu ujutettua jo koulujen historiantunneille. Se että kukaan ei ota tätä vakavasti, antaa toivoa ettei meillä mennä samaa tietä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei näitä kirjan näkemyksiä näköjään pystytä faktoilla kumoamaan mutta nähtävästi samat henkilöt jotka kannattavat pakkoruotsia teilaa kirjan ehdoitta.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Onhan ihan oikea poliitinen historian tutkijan tehnyt tästä kirjasta arvostelun jo 2012:

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/...

Tämä kirja on jo suhtkoht vanha (2010?) ja kirjailijoista yhtäkään ei ole asiantuntijoita tässä aiheessa. Olisi paljon uskottavampi jos esim. hammaslääkäri kirjoittaisi kirjan hammastiedestä.

Cenita Sajaniemi

Ostin jouluksi 2010 Itämaasta itsenäisyyteen useamman kappaleen. Nyt itselläni ei ole enää ainuttakaan, joten pitää varmaan tilata, tai oikeammin, voihan noita asioita tarkistella netistäkin.

Kansankodin pimeämpi puoli on minulla vielä lukematta, mutta onhan tässä saanut tutustua historian kautta rotuteorioihin ja orjuuden ihannointiin.
Tässä voikin mietiskellä suomenkielisen suomalaisen asemaa hiukan pitemmällä aikavälillä.

Toimituksen poiminnat