Eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?

  • HS 13.9.2015
    HS 13.9.2015
  • Eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?
  • Eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?
  • Eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?

Nyt on piru irti, eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?

Meillä on mielenkiintoinen arkkipiispa, jolla on syvällinen huumorin armolahja. Hän ruoskii sunnuntain Helsingin Sanomissa suomalaisia toteamalla: "Jeesus ei ollut suomalainen. Tietoisuus tästä on vahvistunut viime vuosikymmeninä." Missähän ja millä tavoin tämä tietoisuuden vahvistuminen on osoitettu?
Entä minkämaalainen Jeesus oli, jos hän on jumala tai jumalan poika tahi pyhän hengen siittämä? Kai joku prelaatti pystyy tämän minulle kertomaan?

Olen jo useampaan otteeseen todennut, että kaikki uskonnot näyttävät olevan itsestään perkeleestä. Kristinuskoon kastettuna minut olisi näistä kysymyksistäni pari kolme sataa vuotta sitten poltettu roviolla, jonka tuomion joku pappi tai piispa olisi minulle langettanut. Jos olisin syntynyt islamilaiseen maailmaan, niin yhä tänään pääni olisi jo nirhattu irti. Tosin Syyriassa muuan vanha muslimi tuijotti minua vastasyntyneen vastaanottotilaisuudessa herkeämättä, ja lopulta sanoi, että minusta tulisi hyvä muslimi. En kuitenkaan ollut valmis luopumaan esinahastani. Iranissa professorikollegat antoivat minulle arvokkaimman lahjan, mitä heillä maan päällä on - koraanin! Mitä annoin vastalahjaksi - tietoa maanpäällisestä terveydenhuollosta. Hymiö wink

Jos pyhään kirjaan on uskominen, niin itse asiassa Jeesus taisi olla Rooman valtakunnan kansalainen, jos hänellä maanpäällinen kansalaisuus olisi ollut?

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan hänen johtamansa kirkko ei ole erityisen suomalainen. Minkä ihmeen takia minun pitäisi jatkaa tuollaisen seurakunnan jäsenenä? Syyt alkavat olla todella vähissä tällaiselle agnostikolle. Hymiö smile

Tyrvään suomalaisen yhteiskoulun uskonnonopettaja opetti 1950-luvulla meille 10-vuotiaille hyvin yksityiskohtaisesti, miten desantti teloitetaan - istuimme hiiren hiljaa yhden karvan varassa (ei kai niitä vielä siinä iässä edes useampia ollut). Sitten hän piirrätti meillä uskonnonvihkoon raamatun tapahtumia, joista pieni näyte. Syntymästä lähtien eri uskonnot aloittavat aivopesun, jonka jäljet yhä tänään ovat kammottavan verisiä. :-(

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suosittelisin Jarl Fahlerin kirjaa Samtal med Satan, käännöksen uskovaiset tuhosivat. Uskonnot ovat todellakin Saatanan keksintöjä.

Miksi veronmaksajien pitää maksaa kahden uskontokunnan pappien koulutus? Siitä voisi aloittaa säästämisen, samoin uskonnonopettajien palkoista. Jos ei lapsuudessa aivopestä, pikku hiljaa uskonnot katoavat.

Mika Rantanen

Mutta Pekka, eihän ateisti ajattele, että saatana on olemassa. Vai olenko tässä erehtynyt?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En ole asiasta ihan varma. Jumaliin en usko.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Helvetti ainakin on. Siitä olen varma.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Eiks joulupukki ole sama, kuin saatana? Rare exportsissahan sitä näytettiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Voihan sen niinkin tulkita; turhakkeiden markkinointisymbooli.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #15

Minäkin olen varma, että helvetti on - ja se on täällä maan päällä. :-(

Joku ministeri Berner näytti päässeen TV-uutisiin. Suomessa verolaitkin ovat melkein kaikille samat, mutta tulkinnat vaihtelevat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Minun jumalani eivät ole uskonvaraisia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mika Rantanen, kaikki näkyvä maailma ja osa hnkimaailmastakin on Saatanan valtakuntaa,jopa Raamattua on päässyt sormeilemaan.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #22

Aimo, etkö usko, että Jeesus on saatanaa suurempi, mahtavampi ja voimakkaampi. Raamatun mukaan saatana on "tämän maailman ruhtinas". Jeesus taas on "kuningasten kuningas ja herrain herra." Jeesukselle on annettu "kaikki valta (Biblia käyttää sanaa voima) taivaassa ja maan päällä".

Kaikkihan tietävät, että arvoasteikolla ruhtinas on kuninkaan alapuolella.

Saatana ei kuitenkaan saa mielin määrin riehua ja raivota maailmassa, vaan on koko ajan täysin Jeesuksen kontrollissa ja valvonnassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Kyllä on suurempi, sillä Hän on Jumalan voimalla luonut ensimmäisenä Lusiferinkin, joka nostatti kapinan henkimaailmassa, mutta nähdessään täydellisen häviön tulevan onnistui tekemään rauhansopimuksen Jumalan kanssa, että saa hallita häntä seuranneita henkiä.

Jeesuksen pelastussuunnitelma toteutui ja Hän loi meille tien jolla on mahdollista palata takaisin Isän kotiin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #29

No se kontrolli ja valvonta näyttäis olevan pikkusen huolimatonta..siis jos tätä maailmaa avoimin silmin katsoo..mites muuten vieläkö olet työtön teologian maisteri?

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #40

En ole muuttanut profiilitietojani. Tilanteeni on vaikea. Se vasta ihme olisi, jos saisin papintöitä. Mutta en tässä nyt ala sen enempää selvittelemään kaikkia syitä ja seurauksia.

Hierontahommienkin saaminen näyttää olevan vaikeaa. Mutta niin kuin sanoin en ala sitä sen enempää selittelemään.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Vai pitäisikö minun (jonkun älypään mielestä) alkaa hieromaan kikkeleitä? Turha luulo!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #50

Maltatko olla hieronta-asikkailesi olla tuputtamatta uskonkäsityksiäsi, jos et niin siinäkin voi olla syy asiakaskatoon, maksaa ja kuunnella jorinoitasi.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #52

Hierojakoulutuksessa kyllä opetettiin, ettei uskonasioita ja politiikkaa voi ottaa esille hieronnan aikana, ellei asiakas niin itse halua ja tee aloitetta. Tämä on myös minun periaatteeni.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos luterilaiseen arkkipiispaamme on luottamista, niin ainakin Lutherin kerrotaan sanoneen, että "piru on ahkerin kirkossa kävijä".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Jos pyhään kirjaan on uskominen, niin itse asiassa Jeesus taisi olla Rooman valtakunnan kansalainen" Ei ollut, koska Rooman lakien mukaan roomalaista ei saanut ristiinnaulita. Eli on paljon todennäköisempää, että Jeesus oli suomalainen kuin roomalainen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Apostoli Paavali oli Rooman kansalainen.
Suosittelen lisäopintoja aiheesta ;)

P.S. Mistä nuo piirrokset ovat peräisin? Uskonnonvihostasi?

Heikki Tala

Kuvat ovat tosiaan uskonnonvihostani Tyrvään suomalaisen yhteiskoulun II B-luokalla. Nekin kertovat tasaisesta lahjattomuudestani, vaikka yritykseni useammassakin asiassa on ollut kova. ;-)

Opettaja oli sodasta palannut pappi Elias Immeri Sasi Hämeenkyrön Sasista. Sota oli jättänyt jälkensä pappi-luutnanttiin, joka oli joutunut ampumaan armonlaukauksia teloitettuihin. Äänivarat olivat mahtavat eikä hän niitä säästellyt sen paremmin kuin karttakeppejäkään. Yhteiskoulun opettajien kurihierarkiassa hän sijoittui pronssisijalle (Riukulan mutsi ja rehtori Harald Hariola pitivät kulta- ja hopeatilaa).

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt ymmärrän vähän paremmin nuivistumistasi :P
Meillä opettajat olivat aivan ihmisiä, vaikka sota oli tietenkin jättänyt arpensa.
Erityisen lämpimästi muistan rehtoriani, Kuusiston musikaalista sukua. Hyvin suvaitsevainen mies, paitsi Kekkosen suhteen. No, isäni myös.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #12

Minäkin olen melko suvaitsevainen - paitsi pakkoruotsin suhteen enkä liioin Kekkosesta erityisemmin tykännyt eli olen myös "poika synkän kuusiston". ;-)
Ihan hyvällä muistan myös opettajiani eri puolilla maapalloa, sillä olen heiltä saanut todella paljon. Yritän sitä hyvää jakaa edelleen muille.

Kaikki ihmiset ovat ihmisiä. Kaikkia maailman ihmisiä yhdistäviä tekijöitä on paljon enemmän kuin erottavia, mutta kyllä niitä erottaviakin on riittävästi ylläpitämään riitaa, sotaa ja kurjuutta. Vai olisivatko nekin enemmän yhdistäviä tekijöitä.

Leposykkeeni on 60 minuutissa, joka uusimpien tutkimusten mukaan altistaa väkivaltarikoksiin ja muihin kauheuksiin paljon keskimääräistä enemmän. Kenen syy se on? ;-)

Mika Rantanen

Raamatun mukaan Jeesus on syntyperältään juutalainen. Hänen esivanhempansa ovat myös juutalaista sukua. Raamatun sukuluettelot vahvistavat tämän.

Alue, jossa Jeesus syntyi, kuului siihen aikaan Rooman valtakuntaan. Pitihän silloin Jerusalemissa valtaa keisarin edustajana roomalainen maaherra.

Heikki Tala

Niin ja eikös juuri Jeesuksen syntymän aikoihin ollut koko maailma verollepantaman? Tuskin tuossa ristiinnaulitsemisessa kovin tarkkoja kansallisuusrajoja noudatettiin?
Olikohan Syyrian maaherra Kyrenius myös Jerusalemin maaherra?

Jore Puusa

Olen työskennellyt lehtikuvaajana Saudi-Arabiassa, Libanonissa, Afganistanissa, Iranissa, Algeriassa, Irakissa, Turkissa, Sudanissa. jne. Olen ollut ns. kentällä, eli kuvannut yksin arabimaailman kipupisteitä.
Ihmisten lämpimyys ja kohteliaisuus olivat jyrkästi erillaisia kuin Suomessa. Arabimaissa minut, yksinäinen länsimainen valkeanaama kuvajournalisti nimittäin otettiin ystävällisesti ja lämpimästi vastaan, kun hoipuin jostain sekasorrosta halpaan majaan. Ihmisten lämpö ja kiinnostuminen ulkomaalaisesta oli aito.
-
Suomi on kivikova ja kylmä ja lähimmäiseen vihamielisesti suhtautuva pakkovalta. Meillä ei ole mitään syytä solvata niitä, jotka asuvat noissa maissa vain koska he puhuvat enemmän ja kovempaa kuin me.
Kun kuvaan kotimaassa ovat argumentit mamuista järkyttävän yksinkertaisia ja typeriä. "Nokun ne puhuu niin paljon ja kovaa et niil täytyy olla pahat mielessä."
-
Kuten perussuomalaiset Suomessa toimivat vihaa kylväen ja siitä kannatuksensa niittäen, niin arabimaailmassakin on demagogeja, jotka ajavat ihmisiä hulluihin tekoihin.
Ilman Soineja tai Assadeja ym tyhjänpuhujia, maailma olisi paljon onnellisempi, mutta paljon tylsempi...ihmisten perusteettoman vihan seuraaminen ulkopuolelta on järkyttävän hauskaa.
-
Me olemme niin mykkien maa, että Jeesuksellakin olisi mennyt pasmat sekaisin, sitäpaitsi Jeesuksen aikana suomalaiset roikkuivat oksasta toisella kädellä ja toisella kaivelivat kirppuja persuksistaan

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ainakin ne arabit jotka tunnen ovat ystävällistä ja kohteliasta porukkaa. Jeesus puolestaan oli epäkohtelias, loukkasi vieraanvaraisia isäntiä, ei vastannut vaikka kysyttiin, ja jos vastasi vastaukset olivat usein lyhyitä ja epäselviä, tai sitten piti pitkiä saarnoja. Lisäksi Jeesus oli usein kännissä. Siis, Jeesus oli tyypillinen suomalainen.

Mika Rantanen

Juhani, mistä olet saanut tällaista "tietoa" Jeesuksesta? Enimmäkseen omasta päästäsi, vai?

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #37

Taisin tulla väärään blogiin kirjoittamaan kommentin. Käsitin Juhanin kommentin niin, että Jeesus puhui niin omituisia, että voi olettaa hänen olleen jatkuvasti kännissä. ja lisäksi käsitin kommentin leikinlaskuksi, jonka tajuaminen ei ole kosknaan ollut uskovien vahvin alue.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #41

Alkukristityt menivät usein hurmoksiin ja puhuivat kielillä, minkä roomalaiset luulivat johtuvan kännäämisestä (löytyy Raamatusta). Mutta tuskin Jeesuksen vaikeaselkoiset puheet viinistä johtuivat, vaikka Jeesukselle myös viini maistui. Ura alkoi veden muuttamisesta viiniksi Kaanaan häissä ja päättyi viiniin (etikkaan) kastetun sienen imeskelyyn ristillä. Joo se on kumma, kun uskovat eivät ymmärrä Jeesuksen huumoria, mistä esimerkiksi aasilla ratsastavana kuninkaana esiintyminen on yksi parhaista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #37

Tieto on peräisin Yalen historian professorilta Dale Martinilta. Hän toi esille, että Uuden testamentin lainausten mukaan Jeesus kertoi sanomansa usein melko tylysti ja epäkohteliaasti.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #42

Ja kaateli rahanvaihtajien pöytiä. Millä ihmeellä turistit Jerusalemissa sen jälkeen selvisivät?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #37

Ehkä nojaa Raamattuun, jossa kerrotaan, että Hänen piti kaikessa tulla veljiensä kaltaiseksi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Omaan kokemukseeni,ihan vain täällä kotisuomessa,lievästi liikuntarajoitteisena,voi vain vahvistaa mielipiteesi ulkomaalais- taustaisten ihmisten ystävällisyydestä ja auttamisvalmiudesta.Sitä on
merkillepantavasti enemmän,kuin suomalaisilla,eikä tarvitse pyytää
apua tarjotaan vaikka en pyytäisikään.

Heikki Tala

Muslimimaista Syyriassa, Iranissa, Libyassa, Tansaniassa, Egyptissä ja Arabiemiraateissa on tullut työskenneltyä vuodesta 1981 lähtien, joten jonkinlaista tuntumaa on siinä saanut muslimimaailmaan. Esimerkiksi Syyriassa nuoret naiskollegat yrittivät jo 1980-luvulla päästä maasta pois, sillä heidän sanojensa mukaan naisella ei ollut tulevaisuutta siinä maassa. Tutkimuskeskuksemme hoitajat kertoivat sukulaistytöistään ja tuttavistaan, jotka olivat joutuneet "kunniamurhan" kohteeksi. Saatoin päästä läheisempiin ja luottamuksellisempiin väleihin työtovereitteni kanssa, koska työskentelin pitempään heidän kanssaan.

Minuakin kohdeltiin hyvin ystävällisesti ja kohteliaasti. Kunniavieraana sain syödä lampaan silmän. Poikavauvan syntymän kunniaksi pidettyyn miesten juhlaan sain vääräuskoisena kutsun ja vauvan otsalle sain minäkin suudella. Nuorten naiskollegoitten häihin pääsin vieraaksi. Mutta ennen kaikkea yksityiset keskustelut paikallisten ihmisten kanssa avasivat kulttuuria aika paljon.

Jore taisi nyt saada primitiivireaktion kuvatessaan Jeesuksen aikaisia suomalaisia. Valokuvia hänellä ei kuitenkaan taida olla noista puissa roikkuvista? Piirrettyjä kuvia toki on puiden oksiin hirtetyistä suomalaissotilaista Ruotsin suurvalta-ajan sodista. Suomalaiset ovat eläneet vieraan herran alistamina ainakin tuhat vuotta. Ei se ole mennyt jälkiä jättämättä.

Jore voisi lähteä kuvaamaan Sergelin torille, Malmöön ja muihin Ruotsin suurimpiin keskuksiin. Tai Pariisiin, Lontooseen, Kööpenhaminaan, jne nykymenoa. Yhteentörmäykset vieraiden kulttuurien ja uskontojen kanssa eivät ole suomalaisten yksinoikeus. Itse asiassa Suomi taitaa edelleen olla tässä suhteessa varsin rauhallinen - sattuneesta syystä tai syistä. :-)

Cenita Sajaniemi

Hämmästykseni oli suuri luettuani arkkipiispan sanat ... jopa useampaan kertaan, koska en ollut tajuta sanomaansa ja sitä, että hän suurena suvakkina on liittynyt vihapuhujien joukkoon.... siis heidän joukkoonsa, jotka tarkoituksellisesti alentavat Suomea ja suomalaisuutta. Joillekin pelkkä alentaminen ja alentuminen ei riitä, vaan hyökkäävät saman maan kansalaisia vastaan.

Olipa hassua lukea samaan aikaan Katalonian itsenäistymishaaveista, äänestyksestä parin viikon kuluttua ja selitystä, kuinka haluavat parasta omalle kansallensa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Oletko sinä viisas Heikki näin mahoton paganus?)))

Heikki Tala

En koe itseäni pakanaksi, vaan aivopestyksi. Lopulta olen tajunnut olevani agnostikko, joka on valmis myöntämään, että "kaikkeudessa" saattaa olla jokin voima, jota voisi kutsua jumalalliseksi - kaiketi "kaikkivaltiudeksi". Luoja voisi olla sopiva nimi tällaiselle voimalle.

Levollisin mielin kuitenkin siirryn maallisen ajan rajan taakse, uskoen että helvetti oli jo maan päällä (siis kyllä minäkin uskon!). Mitä sen jälkeen, siitä kenelläkään ihmisellä ei ole mitään tietoa. On vain erilaisia tarinoita, joista on koottu eri uskontojen enemmän tai vähemmät sekavat ja epäjohdonmukaiset kirjalliset perusteokset; buddhan opetukset, koraani, raamattu, jne.

Uskontojen verinen historia ja jopa nykyaika eivät todellakaan ole vakuuttava näyttö niiden jumalallisuudesta. Kaikissa niissä pyritään "hyvään", mutta tulokset? Niin, yleensä kaikilla armeijoilla on sotilaspapisto. Miksi?

Heikki Tala

Täytyy myöntää, että George Carlinilla on ollut minuun suuri vaikutus. Hän osasi erinomaisesti tiivistää uskonnon olemuksen.
https://www.youtube.com/watch?v=fsPAtLQV2ik

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Arkkipiispa voisi muistaa, mistä maasta kirkollisveromme kootaan, ennen kuin alkaa syleillä koko maailmaa ja kääntää selkänsä Suomelle ja suomalaisille.

Seppo Hildén

"Eikö Jeesus ollutkaan suomalainen?"

Ei ehkä syntyjään mutta nyt kun kansainvaellukset ovat sieltä Lähi-idän alueeltakin alkaneet maahamme, niin ei ole enää kun ajan kysymys koska Jeesus saa suomalaisen Kela-kortin.

Perustan näkemykseni kahteen seikkaan. Näin jo 70-luvulla maassamme sähkötolppiin kiinnitettyjä julisteita jossa luki "Jeesus tulee, oletko valmis". Lisäksi Raamatussa mainitaan Jeesuksen toisesta tulemisesta maan päälle.

Se on varmaan jo tullut sinne Lähi-itään ja matkalla ilmeisesti salakuljettajien reittejä pitkin Tornion puolelle.

Siinä arkkipiispa Mäkisen väite Jeesuksen suomalaisuudesta saa kohta pitkän nenän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ja sitten nuivat tappavat Jeesuksen ja myöhemmin huhutaan Tornion käärinliinasta. Kari Nenosen romaanissa Messias tätä jo vähän ounasteltiinkin.

Seppo Hildén

Toivottavasti Jeesusta ei tapettaisi Suomessa, sillä kohta hänen taidoillaan on käyttöä. Mieshän pystyy ruokkimaan kuulemma suurenkin porukan muutamalla leivällä ja kalalla.

Ja lisäksi hän osaa muuttaa veden viiniksi, mikä ei näin tuhansien järvien maassa ole huono taito sekään.

Toimituksen poiminnat