Kaikki blogit puheenaiheesta Elinikäinen oppiminen

Lahjakkuuden todellinen olemus


Usein näkee jos jonkinlaisia katteettomia lupauksia siitä, että jollain mullistavalla tavalla opiskelemalla VAIN 20 MINUUTTIA päivässä oppii jonkun kielen, tai parin minuutin lihaskuntoharjoittelulla saa mahtavat lihakset.
Tällaisia huijauksia tarkoitan: https://www.babbel.com/en/magazine/opit-kielen-20-minuutin-paivassa/

Sairaanhoitajien koulutus ei olekaan tärkeää

Hallitus on uudistamassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallia vuoden 2021 alusta. Uudistuksella on ainakin kolme haittapuolta.

Ensinnäkin, jos uudistus toteutuu, niin oppilaitos saa yhdestä valmistuneesta insinööristä 75% enemmän rahaa kuin sairaanhoitajasta tai tradenomista. Paljon sairaanhoitajia ja/tai tradenomeja kouluttavat ammattikorkeakoulut menettävät yhtäkkiä rahoituksestaan miljoonia, mikäli ammattikorkeakoulujen saama kokonaisrahoitus ei lisäänny.

Oppia ikä kaikki - Lebenslanges Lernen

Voiko seniorikansalainen vielä oppia uusia asioita? (Oheisen kuvan alla ehdotetaan, että Merkel opettelisi uuden kielen.)

Liittokansleri Merkel on aiemmin myöntänyt, että maahantulleiden kotouttaminen Saksaan on epäonnistunut. Nyt hän lupaa uudestaan, että vuoden 2015 virheet (hallitsematon maahantulijoiden virta) ei saa toistua.

Ks. linkki

Silta kuilun yli. Eksponentiaalinen politiikka Suomeenkin.

Elämme maailmassa, jossa vaatimustaso on noussut hurjasti. Välillä tuntuu, kuin illat ja yötkin pitäisi viettää päätteen sinisessä kajossa lukien loputonta uutisvirtaa. Puheenvuoron mielipidekin valuu aina vain nopeammmin pois näkyvistä. Uutisia tulee kuin pohjattomasta kuilusta.

Mistä tämä kaikki johtuu?
Syy on, että kehitys on maailmassa eksponentiaalista jo nyt. Tietoa ja uusia keksintöjä tulee aina vain nopeammin. Silti politiikkamme ja koko yhteiskuntamme on kehittynyt lineaarista ja ennakoitavaa maailmaa maailmaa varten.

Kirjastojen varausmaksut sotivat maksuttomuuden periaatetta vastaan

Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Rauha Maarno kirjoitti mielipiteessään ”Köyhätkin lukevat kirjoja” (HS 26.7.), että jo 50 sentin varausmaksun poisto johtaa lainausten lisääntymiseen. Tämä on hänen mukaansa merkki siitä, että lukijoita löytyy muualtakin kuin keskiluokasta.

 

Puhun – siis kirjoitan

Ajan autoa, kun kriittinen työsähköposti pomppaa puhelimeen ja rautainen konttoristi lukee sen ääneen. Painan puhelimen painiketta pitkään. Käsken konttoristia: Kirjoita sähköposti Minnalle. Hän kysyy, kenelle Minnalle. Vastaan ja sanelen viestini. Sinne meni. Seuraavana päivänä huomaan autoa ajaessani myöhästyväni 10 minuuttia tapaamisesta. Herätän taas rautaisen konttoristini, käsken lähettämään tekstiviestin Tuomolle. Kysyy, mitä haluan sanoa vastaanottajalle.

Britannia ohittaa Suomen koulutuksen vientimaana

Britannia haluaa maailman ykköseksi lasten luonteen vahvistamisessa. Budjettiin on varattu 4.8 miljoonan euron rahasto, josta koulut saavat tukea luonteenkasvatusta tukeviin projekteihin. Suomessa rahat kohdistuvat digitalisaatiohankkeisiin, vaikka digitalisaatio tuhoaa suuren osan lasten tulevaisuusammateista. Tällaisessa todellisuudessa luonteen hyveet ja vahvuudet auttavat pärjäämään elämässä ja löytämään uusia reittejä.

Perustulo mahdollistaa elinikäisen oppimisen

Olen kuullut useita skenaarioita, joissa pohditaan tulevaisuuden työelämää. Yhteistä niille on, että maailma tulee olemaan varsin erilainen kuin se, missä me nyt elämme. Tulevaisuutta emme tunne, mutta näillä ennustuksilla on pohjaa. Viimeiset sata vuotta on muuttanut ihmisten elämää erittäin paljon, voi sanoa, että enemmän kuin sitä edeltänyt vuosituhat. Monet ammateista joita nyt teemme, eivät enää suurelta osin ole olemassa 30 vuoden päästä. Suuri kysymys on, miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä